Разумевањем и сарадњом отварамо простор за бољи живот

0

Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, у Гораждевцу:

– Када имате чврста уверења и снажну вољу, не постоји препрека које ће вас спречити да живот учините бољим. Ја верујем да ми, људи који живимо данас на овом простору, можемо да се добро разумемо када је реч о суштинским животним питањима.

Верујем, такође, да наша сарадња може да учини бољим живот сваке наше породице. Желимо да поделимо са српским и албанским породицама овде у Пећи знања и вештине до којих смо дошли у Шапцу у гајењу јагода.

За последњих десет година Шапчани су зарадили од производње јагода више од 60 милиона евра. На 1200 хектара остварили смо приход од преко 120 милиона евра. Све је то омогућено јер је град уложио један милион евра да помогне сељацима да дођу до воде, копајући дубинске бунаре. Сађењем 1,5 хектара јагоде у Гораждевцу, у седам српских породица и 1,5 хектара код седам албанских пoродица у другим пећким селима, заједно са градом Пећи и са НВО “Siry Vizionit”, ми овај модел интензивне пољопривреде, врхунског воћарста, преносимо људима који зиве у Пећи. Желим да кажем колико је драгоцена подршка владике Теодосија и помоћ Епархије рашко – призренске овом подухвату.

Ово је доказ да је могуће, разумевањем и сарадњом, отварати простор за бољи живот. Ми смо способни да живимо боље. И све зависи искључиво од нас.

И ово је тек почетак.

Наводњаваћемо и оранице. У Шапцу планирамо да уђемо у наводњавање 20.000 хектара ораница, кап по кап. Потпуно нов приступ. То ће омогућити мачванским сељацима, мојим суграђанима, да зараде додатних 20 милиона евра годишње.

И та искуства ћемо поделити са вама овде.

Желим да кажем да смо спремни да овакву сарадњу остваримо у сваком српском селу на Косову. И желимо да делимо своја знања са албанским породицама у тим градовима и општинама. Ово што радимо учиниће нашу децу срећнијом. И што је најважније, отвориће могућност да нам деца пронађу срећу у местима где живе и не одлазе у свет тражећи бољу срећу. И, ако Бог да, да почну да се враћају”, поручио је градоначелник Шапца, Небојша зеленовић, у Гораждевцу где су подигнути засади јагода у њивама седам српских породица уз помоћ Града Шапца који је финансирао набавку садница и пружио стручну помоћ.

Facebook komentari

Leave A Reply