Ravna ploča

Nekada. Mangupi su bili mangupi. Tada, doduše retki doktori nauka, bili su to zasluženo, istinski. Većina, kojoj sam pripadao, ostajala je negde između. Tu je uvek bilo najbolje. Neki od nas divili su se mangupima, neki doktorima nauka, a neki i jednima i drugima. Ne bih o onima kojima nisu bili po volji ni jedni ni drugi. Jurij Aleksejevič Gagarin, pilot sovjetskog ratnog vazduhoplovstva i kosmonaut, prvi čovek koji je to učinio, obleteo je oko planete Zemlje svemirskim brodom Vostok-1, za neverovatnih 108 minuta. Njemu smo se svi divili. Za one koji to možda nisu znali, Vostok-1 bio je Gagarinov jedini let u svemir.

Doktora nauka većinom nije bilo po manjim mestima, tek negde po neki. Kod lekara smo odlazili dobijajući od službenice na šalteru samo broj, trenutno ili najpre slobodne ordinacije. Vakcinacija je bila obavezna i svi smo nestrplivo očekivali pronalazak vakcine protiv bolesti za koje tada još nije postojala.

Sve je to bilo baš sasvim bez veze. Došla su nova vremena, praćena novim, modernijim sistemima vrednosti. Ne zna se, pošteno rečeno, baš tačno, ko je ko. Mangupi se vešto kriju, neki od njih čak glumeći doktore nauka. Doktorima nauka, valjda i dalje ima i onih pravih, više se niko ne divi. Divimo se isključivo svetski priznatim sportistima i našim sasvim opravdano prebogatim estradnim zvezdama. Kako sve ima svoj kraj, pa i profesionalna karijera, ne brinite za pomenute, tu su zagarantovane nacionalne penzije.

A što se tiče Gagarina, sve je to verovatno bila „nameštaljka“, slična onoj o letu na Mesec, krišom snimljene u ovozemaljskim pustinjama. Nisam bio tamo kad je snimana, ali verujem onima koji su bili.

To što je NASA objavila očekivani sastav posade koja će obleteti oko Meseca, verovatno početkom sledeće godine, ma pustite, molim vas!

I za kraj, kome verovati, našem kulturologu, Predragu Petkoviću, koji tvrdi da je Zemlja ravna ploča i ne okreće se (za to ima i neoborive dokaze), ili Galilejevom  eppur si muove (ipak se okreće), koji je to izjavio pod pretnjom spaljivanja na lomači, ako se ne odrekne Kopernikovog stava o kretanju Zemlje oko Sunca. Sada još i neki Kopernik.

Naravno, nema tu mnogo razmišljanja.

Definitivno, Zemlja je ravna ploča, hteli mi to da priznamo ili ne.

Exit mobile version