Rat u Sloveniji

Nova knjiga Dragana S. Filipovića

Iz štampe je izašla nova knjiga Dragana S. Filipovića, književnika iz Šapca, RAT U SLOVENIJI. Knjiga je, u osnovi, posebno sa svojim literarnim, ali, istoremeno, dokumentarno-istorijskim pričama i detaljima o kratkom, ali surovom ratu u Sloveniji u junu 1991. godine, dopuna pripovedaka iz poglavlja o NAŠEM RATU u prethodnim knjigama ovog autora: „Vojnikova breskva“, „Komad taina“ i „Beleg od bajoneta“, objedinjenih u nagrađenoj Trilogiji „Vojnikova brskva“. Filipović je najveći deo ove publikacije napisao na osnovu svedočenja komandanta jedinice Saveznog sekretarija za unutrašnje poslove SFRJ o borbama sa slovenačkim teritorijalcima i drugim paravojnim jedinicama za očuvanje granice tada još postojeće države Jugoslavije i Italije u Sloveniji, Radomana Đerkovića, ali je za čitaoce, neumornim istraživanjem u arhivima Jugoslavije i Srbije, u Beogradu, i drugoj dokumentarnoj građi, predočio i mnoge, javnosti mahom nepoznate pojedinosti iz junskog sukoba u Sloveniji, ali i svemu što je prthodilo ulasku ove teritorije na severozapadu Balkana, vekovima pod vašću Austrije, u sastav Karaljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pa Kraljevine Jugoslavije i, na kraju, SFRJ . Šta je sve Srbija učinila za zemlju Janeza, a kako joj je vraćeno.

U recenziji za knjigu RAT U SLOVENIJI  – Izdaja umesto zahvalnosti, književnik Dragan Mićić, pored ostalog, piše:

„Da bi arhivska idokmentarna građa postali itorija, još više: istorijska literatura, književnost visokog ranga, potrebno je  veliko umeće. U tome je Dragan Filipović, književnik iz Šapca, u svojoj najnovijoj knjizi „Rat u Sloveniji“, u potpunosti uspeo.

Autentično svedočenje Radomana Đerkovića, visokog funkcionera Saveznog sekretarija unutrašnjih poslova Jugoslavije o ratnim događajima na granici Italije u Jugoslavije u julu 1991. godine, na rat i stradanje(od strane slovenačke TO i razularenih građana)  vojnika JNA i jugoslovenskih carinika, žestok otpor i borba do poslednjeih zaliha municije, i razumevanje i pomoć italijanskih carinika, karabinjera i vojnika italijanske vojske, čita se u dahu kao svojevrsna priča nadahnuta maštom. Samo što je u ovom slučaju sve to – istina. Najbolja potvrda je originalan IZVEŠTAJ Radomana Đerkovića pretpostavljenima u Beograd, tada još glavni grad SFRJ.

Uprkos trudu autora Filipovića samo književna obrada tog izveštaja, tog – u suštini – po danima i satima, po mnogobrojnim događanjima, kompletnog sećanja, ne bi bila dovoljna za književnu storiju. Filipović je, svestan toga, zaronio u arhivsku građu i zabeležio vreme kada je Slovenija, zahvaljujući pobedničkoj srpskoj vojsci i njenim žrtvama, postala deo Kraljevine Srba, Hrvata , Kraljevine Jugoslavije i – na kraju – Federative nardne republike Jugoslavije i SFRJ, od koje se nasilnim putem odvojila.

Sve to, bez reči optužbe, samo dokumentovanom istinom, osnovna je sadržina knjige „Rat u Sloveniji“. I zato je dragocena. I kao dokument i kao literatura. Za vreme. Za istoriju“.

Exit mobile version