Rasplet ili produbljenje agonije

2

MINISTARSTVO ĆE PREDUZETI MERE IZ SVOJE NADLEŽNOSTI SA PRAVNIM STATUSOM V. D. DIREKTORKE OSNOVNE ŠKOLE „JEVREM OBRENOVIĆ“, SVETLANE STANKOVIĆ

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po dobijanju dopisa iz Gradske uprave Šabac  a u vezi sa pravnim statusom v. d. direktorke Osnovne škole „Jevrem Obrenović“, Svetlane Stanković će preduzeti mere iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom postupiti u najkraćem roku“ – stoji u saopštenjeu koje je juče osvanulo na sajtu ovog ministarstva.

Ne želim da prejudiciram odluku najvažnijeg ministarstva u zemlji i duboko sam uveren da će odluka koja će, verujem, biti doneta u zakonskom roku biti i po zakonu.

Međutim, moram, poštovani čitaoci, da vas upoznam i sa hronologijom imenovanja Svetlane Stanković, istaknute aktivistkinje Srpske napredne stranke i odbornice u Skupštini grada, inače učiteljice u OŠ „Stojan Novaković“ koja nije uspela da postane dirtektorka u matičnoj školi jer je kolektiv na izborima nije hteo, za vrešioca dužnosti direktorke OŠ „Jevrem Obrenović“

– Još u oktobru mesecu počele su po gradu da kruže priče kako će odbornica Svetlana Stanković uskoro postati direktorka jedne šabačke škole. Te priče je podupirala sama Svetlana kojoj je jedna takva funkcija trebala da bude nagrada za veliko angažovanje u radu stranke. Pre svega u pokušaju rušenja legalno izabrane vlasti u Šapcu.

– Na osnovu „anonimne“ prijave „nezadoljnih“ roditelja u Osnovnu školu „Jevrem Obrenović“ stiže prosvetna inspektorka iz Valjeva koja se specijalizovala da svojim nekorektnin i iskrivljenim izveštajima menja „nepodobne“ direktore po Srbiji. Setite se svega što se dešavalo u školi u Zemunu…

– I tako, pred kraj 2019. godine stiže „ferman“ od ministra Šarčevića kojim se smenjuje dotadašnja direktorka Jelena Jevrić a na njeno mesto, za vršioca dužnosti direktorke, postavlja upravo Svetlana Stanković.

– „Zlobnici“ su odmah prokomentarisali da je ta funkcija Svetlani Stanković došla kao rođendanski poklon posebnog savetnika u ministarstvu kao nagrada za odanost prema njemu iako se sa tom odlukom, s pravom, nisu slagali ni svi u SNS-u pa je u samoj stranci došlo do „teških“ reči, gađanja telefonom pa čak i povređivanja…

– Svima je postalo jasno da je smena Jelene Jevrić isključivo političke prirode pa je usledila spontana reakcija roditelja učenika, koji svoju decu nisu poslali u školu, pobunio se i veliki broj nastavnog osobalja koji drži do dostojanstva i profesije ali digla se šira javnost u gradu i mediji koje SNS ne kontroliše.

Rezultati četrdesetodnevne vladavine v.d. direktorke su poražavajući za prosvetni sistem. „Vladavinu“ školom v.d. direktorka je shvatila u bukvalnom značenju te reči. I već na samom početku te „vladavine“ počela je diktarorski da se ponaša:

– Usledile su pretnje zaposlenima preko mobilnih telefona da paze šta rade i da se njihove aktivnosti pomno prate.

– Javno je pretila učenicima da će završiti u policiji.

– Roditeljima koji su se usprotivili njenom imenovanju su slati dopisi u kojima im je prećeno, navodeći neke članove zakona, čak i krivičnim prijavama što je, takođe, protivzakonito.

– Za kratko vreme uspela je, lažnim obećanjima, uglavno da će zaposliti njih, nastavnike i drugo osobelje koje radi pod ugovorom, ili članove njihovih porodica da potpuno podeli i posvađa kolektiv.

Potpuno je suspendovala institucije vlasti u škloli i uvela samovlašće koje preti da blokira rad škole.

– Mada sa Školskim odborom nije sklopila ugovor o radu, preko partijskih veza, prijavljena je u PIO fond i na osnovu toga nezakonito deponovala potpis u Upravi za Trezor čime je dobila mogućnost da nezakonito upravlja školskim parama. Ne zamislivo je kakve štetne posledice škola može zbog toga da ima.

– Na dva sastanka Školskog odbora se nije pojavila a zabranila je da na te sastanke dođe i sekretar, iako su po zakonu bili obavezni da tim sastancima prisustvuju. Tako se, verovatno prvi put u istori rada škole, desilo da Školski odbor ne usvoji finansijski plan škole za 2020. godinu čime je onemogućeno da grad izmiruje obaveze koje prema školi ima.

A onda kao „grom iz vedra neba“ usledilo je mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da je Svetlana Stanković kao odbornica u Skupštini grada u sukobu interesa i da je protivzakonito postavljena na tu funkciju. Ministarstvu je predloženo da u skladu sa zakonom, u roku od 8 dana, razreši Stankovićku sporne funkcije.

Epilog se uskoro očekuje a katastrofalne posledice po školu su već sada  nemerljive i nadamo se da se neće još više pogoršavati. Razumnom i jedino mogućom zakonskom odluko ministar Šarčević mora da, kako tako, povrati ugled škole ali i Ministarstva na čijem je čelu.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Facebook komentari

Discussion2 Comments

  1. A po kom kriterijumu ti je Ministarstvo prosvete vaznije od npr. Ministarstva pravde, zdravlja ili unutrasnjih poslova? Dosta filozofije.

    • Podrinske

      Crkva i Prosveta su dve najvažnije institucije svake zemlje. Od njihove “snage” zavisi mnogo toga. A kakve su naše: Crkva i Prosveta takav nam je i život. Svi se u to možemo uveriti!

Leave A Reply