Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Šabac traže pravo na dostojanstven rad

6

Radnici organizovali protestnu šetnju

Radnici Apotekarske ustanove Šabac organizovali su danas protestnu šetnju gradom, zbog, kako navode, nemogućih uslova rada i neisplaćenih zarada pola godine unazad. Račun Apotekarske ustanove je u blokadi, dobavljači ne isporučuju lekove, te zaposleni sede u praznim apotekama. Konkurs za izdavanje poslovnih prostora u zakup je raspisan, ali nema zainteresovanih zakupaca. Okupljeni su šetnju započeli ispred apoteke u centru grada, u pešačkoj zoni i, noseći transparente sa natpisima „Stop bahatom ponašanju“, „Bez plate šest meseci“, „Ko je odgovoran za našu propast“, „Obezbedite uslove za rad“, zaputili se ispred zgrade Gradske uprave, da bi šetnju završili ispred zgrade Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Farmaceutski tehničar Mirjana Đukanović navodi da je imovina popisana od strane radnika koji nisu dobili plate već šest meseci. Veliki broj njih je tužio Apotekarsku ustanovu, pošto ne može da dobije novčanu naknadu.

-Ostali nisu tužili i ne dobijaju ništa, sede i čekaju ishod svega toga. Od 2014. godine počinje naše postepeno propadanje, idemo u sve veći sunovrat i ne znamo o čemu se radi, ko stoji iza toga, šta je cilj urušavanja sistema i o čemu se radi. Mi smo radili i i dalje radimo pošteno svoj posao, iako sedimo u praznim apotekama i nemamo sredstava za rad, jer nam je sve odneto. Po kom zakonu, kako to i dalje postoji, ja ne znam. Ništa nam nije jasno i niko nam ništa ne objašnjava- ističe Đukanovićeva.

Farmaceutski tehničar Ana Lazarević iz Odbora sindikata Šabac kaže da  radnici na posao dolaze redovno, te da je obezbeđen minimum procesa rada, ali uslovi su nemogući, informacioni sistem ne funkcioniše i nisu u mogućnosti da bilo šta izdaju iz apoteke. Od 100 zaposlenih, sada je u Apotekarskoj ustanovi ostalo 40 radnika medicinskog osoblja i 24 radnika nemedicinskog osoblja, dok su ogranci zatvoreni.

Podrška bivše zaposlene

Radnike je podržala i penzionerka Dragica Kovačević, koja je u Apotekarskoj ustanovi kao farmaceutski tehničar stekla 35 godina radnog staža.

-Za mojih 35 godina radnog staža dve apoteke su podignute u Šapcu upravo zahvaljujući kolektivu apoteka. Radilo se i normalno upravljalo, a od kada se vlast promenila i došla demokratija, sve je krenulo nizbrdo. Za mene je ovo strašno, došla sam da podržim ovu decu u borbi za pravo na dostojanstven rad- istakla je Kovačevićeva.

 

Problemi postaju vidljivi 2014. godine, kada radnici saznaju da ustanova posluje sa gubitkom. Uticaj na to ima pojava privatnih apoteka, ali i nelojalna konkurencija, budući da je AU Šabac u obavezi da nabavlja lekove putem tendera, za razliku od privatnika. Radnici ističu da je jedino ta ustanova obezbeđivala dežurnu službu, što znači da je svake noći farmaceut bio u apoteci, čega više u Šapcu nema. Svakog četvrtka ponovo izlazi oglas za izdavanje prostora, ali zakupac se još uvek nije pojavio.

-Nama uopšte nije bitno da li će naš poslodavac biti zakupac, država ili opština. Ono što mi tražimo je da počnemo da radimo, omogućimo primarnu zdravstvenu zaštitu i obavljamo delatnosti za koje smo registrovani. Sada zaista nemamo mogućnost da obavljamo nikakav rad u apotekama. Vreme odmiče, sve je gora situacija u firmi, posebno poslednjom naplatom usled tužbi radnika, od kada nemamo više sredstava ta rad- naglašava Lazarevićeva.

Odbor sindikata je još od juna, za vreme prethodnog rukovodstva Apotekarske ustanove, u pregovorima i imaju obećanja da će izaći iz krize, ali nema pomaka. Poslednju platu radnici su primili u prvoj polovini avgusta. Nezvanično, dugovanja Apotekarske ustanove su oko 200 miliona.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion6 Comments

  1. Sad ste se setili? Da ste se bunili pre dve godine kada su poceli da vam razvaljiju ustanovu, sada biste imali radna mesta.

  2. Nije mi samo jasno, kako moze u kapitalizmu da drzava bude vlasnik apoteka ??? Pa nismo vise u komunizmu. To sve lepo treba da se proda, za onoliko para koliko najvise neko hoce da plati. I sta ce on posle sa tim raditi njegova stvar. U suprotnom, treba lepo vratiti komunizam u drzavu, i kraj.
    Svi Vi hocete u taj raj ( hihihi ) EU. Pa ne mozemo sa drzavnim firmama. Mora sve da se proda. EU je kapitalisticka tvorevina.

  3. Jadni ljudi! Završiš najteži fakultet, dobiješ posao, ne uradiš ništa pogrešno i u 50 godina na Zavod! Propala država i nažalost, propala opština! Nije problem sa apotekama od juče, zar od ove naše gradske elite niko ništa nije u stanju da reši na vreme, ili, ne daj bože, predvidi?! Znaju samo da pomognu svojoj familiji i partijskim drugovima, ostali – sirotinjo, crkni!

Leave A Reply