Radionica sito štampe

U Narodnom muzeju Šabac

U Narodnom muzeju Šabac, u okviru „Vinaverovih dana evropske kulture“, u petak je održana radionica sito štampe u organizaciji Ateljea AKC Matrijaršija. Prethodnog dana organizovana je radionica stripa, a među zainteresovanima za oba događaja najviše je bilo učenika Škole primenjenih umetnosti.

Sami do sopstvenih grafičkih otisaka

Sito štampa je tehnika štampe koja je našla primenu u lepim umetnostima u doba pop arta, ali je prvenstveno afirmisana u svetskoj andergraund produkciji. Ističe je dostupnost, fleksibilnost i rad sa velikim brojem kolorističkih nijansi nezamislivih u masovnijim tehnikama štampe, te omogućava autorima i grafičkim radnicima da bez velikih finansijskih izdataka prave sami svoja izdanja i publikacije. Na samoj radionici su, pored štampanja unapred pripremljenih motiva, primenjene i neke eskperimentalne tehnike kojima su učesnici mogli sami da dođu do sopstvenih grafičkih otisaka.

Radionica stripa, Fijuk platforma i koncerti

U Narodnom muzeju prošlog četvrtka održana je radionica stripa i predstavljena Fijuk platforma, koja se razvija i učvršćuje već godinama. Radionicu stripa realizovalo je Novo Doba  i Matrijaršija. Strip majstor Aleksandar Opačić pripremio je kadrove strip tabli sa prekomponovanim tekstom „Gromobran svemira“ Stanislava Vinavera. U onim prostorima teksta, nedovoljno dorečenim, gde strip može da nastane, radilo se individualno ili u grupama. Uz najmanje tri mogućnosti pristupa između polunarativnog, nenarativnog i kolažnog stripa, na radionici su predstavljeni i osnovni principi organizacije jednog mogućeg i nemogućeg stripa, a vodili su je Aleksandar Opačić, Aleksandar Denić i Milena Janošević uz asistenciju Johanne Marcade Mot. Jedan od ciljeva radionice je da se različite verzije dobijenih strip rešenja objave u vidu fanzina. Fijuk platforma počela je kao niz Fijuk laboratorija- susreta malih izdavača, festivala i autora iz regiona i Evrope. U međuvremenu je izrasla do zavereničke distributivne mreže i redovnih Fijuk sajmova za knjige, stipove i grafike u Beogradu, odnedavno i u Zagrebu i Novom Sadu.  Fijuk je i tajna mreža i neprebrojiva zajednica i podsticaj za proizvodnju i prezentaciju radova onim autorima koji nisu deo distributivnih kanala knjižara i izdavača, galerija i muzeja. Prezentacija Fijuk platforme bila je istovremeno povod za razgovor o mogućnostima organizacije proizvodnje savremenog stvaralaštva i direktne komunikacije sa publikom, mogućnostima koje spadaju u rubne i nesvrstane, o nekim fijuk idejama. U okviru manifestacije „Vinaverovi dani evropske“ kulture Narodni muzej Šabac organizovao je koncerte Jana Nemečeka, Branka Džinovića i „A Weil Ago“ u Muzeju šabačkih Jevreja, kao i nastup DJ Boba.

 

-Sito štampa ima klasičnu komercijalnu primenu- suncobrani, upaljači, štampa na majicama i slično. To je standardna umetnička grafička tehnika, takozvana propusna štampa, koja zahteva određene tehničke procedure, između ostalog sto za osvetljavanje sita, zato što se radi sa fotosenzitivnom emulzijom koja omogućava taj proces. Pošto to ovde nemamo, sada radimo sa sitom i tzv. šablonima koje deca sama prave. Pravimo pozadine i onda posle toga, na osnovu šablona koje su oni pravili, nastanu male grafike. Odabrali smo manji format, 15 puta 15 centimetara, da bi na format jednog sita stalo više i na kraju tog procesa svi oni će imati svoje grafike. Sito štampa omogućava da u kućnim uslovima, improvizovanim radionicama, nastanu grafike, knjige. Mi štampamo i knjige i deo smo široke evropske mreže u kojoj je ova tehnika vrlo popularna zato što omogućava umetnicima da sami sebi ili u svojim kolektivima štampaju radove i knjige- objasnila je Milica Ivić iz AKC Matrijaršija.

Jedino predznanje koje su imali su primeri sito štampe na zidovima gde su mogli da vide koji su dometi te tehnike u situaciji kada se ona koristi u punom kapacitetu. Učenica prvog razreda Škole primenjenih umetnosti, smer firmopisac kaligraf, Ksenija Dimitrić, prvi put se srela sa tom tehnikom.

Uvertira za učenike Škole primenjenih umetnosti

-Prvi put ovo radim i veoma je zanimljivo. Uradila sam skice za otisak u sito štampi,  podlogu, prvi put sam srela sa sitom, osećajem, rakelom, bojom za sito štampu. Potrebno je više ljudi da bi se to realizovalo i, osim što sarađujemo, lepo se i družimo. Najviše mi se sviđa što ima široku primenu u raznim oblastima- rekla je Ksenija.

Profesor na obrazovnim profilima firmopisac kaligraf i aranžer Mladen Pantelić smatra da je to lepa uvertira za sledeću godinu, kada ih u Školi primenjenih umetnosti očekuju sekcije koje će se odnositi na sito štampu. Osamnaest učenika od prvog do četvrtog razreda, obrazovnih profila firmopisac kaligraf i konzervator, pohađali su radionicu.

-Za to se pripremamo nekoliko godina i stekli su se uslovi da sledeće godine zvanično počnemo sa realizacijom tog programa. Lepa je korelacija sa drugim predmetima, naročito sa grafikom namenjenom učenicima drugog razreda. Ovo što rade povezano je sa drugim strukama, to će značiti budućim konzervatorima, zbog nekih njihovih daljih intervencija- objasnio je Pantelić.

Atelje sito štampe u Matrijaršiji postoji pet godina i u tom periodu je sarađivao sa velikim brojem lokalnih i međunarodnih umetnika i autora. Rezultati rada redovno su prezentovani na međunarodnim manifestacijama i izložbama u Evropi, kao i putem internet portala i društvenih mreža. Produkcija ateljea obuhvata štampanje plakata, grafičkih listova, publikacija, te fanzinskih i knjižnih izdanja. Cilj ateljea je da poveća produktivnost i vidljivost talentovanih autora i da ih inspiriše da se uključe u njen rad i zainteresuju za samu tehniku.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version