QUO VADIS ADVOCATUS? Drugi deo…

Da bih nastavio o trenutnom stanju u advokaturi Srbije, kako sam naveo u prvom nastavku, moram izneti jedan primer koji ostavlja nedoumicu i izaziva veliko čuđenje… Radi se o postupku Izbora za predsednika Advokatske komore Srbije, a taj postupak je trajao do pre neki dan, kada je izabran, očigledno je, onaj koji je morao biti izabran.

Međutim, tom izboru za predsednika AK Srbije, prethodila je veoma čudna stvar, blago rečeno. A zapravo je teška zloupotreba, na ivici kriminala. Naime, od preko 10.000 advokata, jedini protivkandidat favorizovanom kandidatu za predsednika, bila je advokatica iz Valjeva, član AK Šapca… Čini se, samo po sebi vrlo neobično… na prvi pogled i utisak, ali i svaki drugi. Evo i zašto.

Dana 11. avgusta 2023.g. je održan sastanak Upravnog odbora AK Šapca, na kojem je svoje učešće uzeo i favorizovani kandidat za predsednika, sa svojom desnom rukom, kao pratiocem. Upravni odbor AK Šapca je tada, sa složnom i kontrolisano uigranom ekipom članova tog odbora iz Valjeva, pristao da odigra ulogu onoga koji će pronaći zeca, koji mora da započne, ali i izgubi trku za predsednika AK Srbije. Zamka je u tome, što Statut AK Srbije traži, da na Izbore izađe veći broj kandidata od broja onih koji se za neku funkciju biraju. Dakle, za mesto predsednika AK Srbije, moraju da se kandiduju, minimum dvoje kandidata, da bi Izbori bili legitimni i legalni.

Tog dana obećano, u kratkom vremenu i učinjeno. Na ručku, u jednom šabačkom restoranu, pao je konkretan dogovor i koleginica iz Valjeva je ubrzo potom podnela svoju kandidaturu, kako bi trku izgubila, jer objektivno, nije ni imala bilo kakve šanse na pobedu. Naglašavam, nijedna druga Komora u sastavu AK Srbije, osim AK Šapca, nije dala kandidata… Velika većina advokata iz cele Srbije zna razloge, zbog čega se to nije htelo učiniti… i zbog čega niko nije želeo da se kandiduje. No, o tim razlozima nešto kasnije.

Kako je vreme prolazilo, kandidatura koleginice iz Valjeva je potvrđena, jer bez nje, ni postupka Izbora ne bi  bilo… tako se, pretpostavka je, i kandidatkinja počela osećati nelagodno, svesna situacije u koju je sama sebe dovela, sve pod pritiskom valjevske kontrolisane grupe iz Upravnog odbora AK Šapca.

I tako, koleginica-kandidatkinja je pred same Izbore, obavestila izbornu komisiju da povlači svoju kandidaturu… Šta se onda dešavalo, valjda jedino zna ona i oni koji su je pritiskali i pretili joj… a šta drugo. Čak je i na oktobarsku Skupštinu AK Šapca morao da dođe službenik, advokat iz Beograda, dočekan doduše samo usamljenim, ali glasnim, iz jednog grla upućenim  UA, UA, jer ostatak prisutnih, sem onih koji su sve i pripremili,  nije ni znao za scenario i pravu nameru i svrhu dolaska ovog eks julovca iz beogradske Komore, izuzetno bliskog favorizovanom kandidatu… Koleginica je naprasno povukla svoje povlačenje i definitivno se upisala u glasački listić, a favorizovani kandidat, praktično jedini i favorizovani, nadmoćno je postao predsednikom Advokatske komore Srbije… Negde, u nekom kraju Beograda, tamo ispod Zvezdinog stadiona, otvoren je šampanjac…

Ako je ovakav scenario za izbor predsednika Advokatske komore Srbije, prošao bez ikakvih potresa, a doskoro, realno, ta Komora je bila najveća, najbrojnija i najorganizovanija opozicija svakom režimu i svakoj vlasti, lako je pretpostaviti KUDA IDE ADVOKATURA, danas, u Srbiji, ovakvoj kakva jeste… Ovako postavljeno pitanje, ima jasan odgovor. Nadam se da ga naslućujete… Važno bi bilo da ga znaju, barem ovih, više od 10.000 advokata…

NASTAVIĆE SE

Piše: Branislav Sekulović, advokat

Exit mobile version