Puštena u rad mobilna automatska merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha

Na Trgu šabačkih žrtava

Na Trgu šabačkih žrtava u sredu je u rad puštena mobilna automatska merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, u saradnji Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Grada Šapca.

-Želeli smo da zahvaljujući sofisticiranoj opremi koja se nalazi u svim velikim evropskim gradovima naši sugrađani znaju kakav je kvalitet vazduha u gradu. Zalažemo se za lepši i čistiji grad, a ovo je samo početak. Siguran sam da ćemo, zajedničkom borbom Vlade RS i građana, uspeti da se izborimo da Šabac bude dobro mesto za život- rekao je Aleksandar Pajić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović podvukao je da je u izazovima korona pandemije sa kojom se suočavamo kvalitet vazduha značajniji nego ikad.

-Kvalitet vazduha je jedan od najvećih izazova za savremenu civilizaciju i upravo zbog toga želimo da Srbija na najodgovorniji mogući način izađe u susret ovom problemu. Formirana je Radna grupa za smanjenje zagađenja i postoji plan da ubuduće nijedno mesto u Srbiji ne bude nepokriveno monitoringom vazduha, ali i da se radi na sistemskim ulaganjima u smanjenje aerozagađenja. Mere kao što su smanjenje potrošnje fosilnih goriva, gašenje kotlarnica i prelazak na alternativna goriva, modernizacija saobraćaja, povećanje koeficijenta energetske efikasnosti, su misija i agenda Vlade i resornog ministarstva i naše Agencije, a velika je zainteresovanost i Gradske uprave u Šapcu- naglasio je Radović.

Predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović zahvalio je republičkim institucijama i Gradu Šapcu jer su prepoznali značaj zaštite kvaliteta vazduha za životnu sredinu.

-Očekujem da se u narednom periodu ova stanica pretvori u stacionarnu koja će meriti PM 2,5 čestice, jer su proglašene za tihe ubice i izuzetno oštećuju naše zdravlje, a u Šapcu je trenutno nemoguće dobiti podatak koliko ih ima. Građani će moći u svakom trenutku da provere kakvo je stanje zagađujućih supstanci u vazduhu, a na nama je da identifikujemo emitere zagađenja i da se borimo da se emisije smanje. Zato je potrebno u narednom periodu omogućiti i druge aspekte monitoringa kvaliteta vazduha, a to je oprema koja se koristi, zatim poboljšanje mreža mernih stanica, posebno u Istočnoj idnustrijskoj zoni, gde se nalaze značajni emiteri industrijskog zagađenja- naveo je dr Pavlović.

Na aplikaciji „Kvalitet vazduha u Republici Srbiji“ sugrađani mogu izabrati opciju Merna stanica Šabac i pratiti vrednosti iz sata u sat. Za ocenu kvaliteta vazduha potrebno je kontinuirano praćenje  duži vremenski period.

Exit mobile version