Promocija Sabranih dela Radomira Konstantinovića

0

U Muzeju šabačkih Jevreja

U Muzeju šabačkih Jevreja u sredu je održana prva promocija Sabranih dela Radomira Konstantinovića koje je štampala Fondacija „Stanislav Vinaver“ u saradnji sa Dan Grafom. Prvo kolo Sabranih dela priredio je prof. Gojko Tešić sa ćerkom Ivom Tešić, a čine ga knjige „O jednom ćutanju“, „Beket i drugi“, „Neispisano vreme“, „Dekartova smrt“, „Veličina i prokletstvo“.

Veliki trenutak srpske kulture u Šapcu

Kako je istakao Tešić, to je veliki trenutak srpske kulture za koji je Šabac zaslužan, jer prepoznaje tu izuzetnu vrednost na pravi način, što je simbolčki izuzetno značajno za sredinu koja je srpskoj kulturi darovala jedan veliki krug važnih srpskih pisaca i intelektualaca.

-To što je Šabac učinio za srpsku kulturu manifestacijom „Vinaverovi dani evropske kulture“ i objavljivanjem sabranih dela Radomira Konstantinovića ne samo da je veliki trenutak srpske kulture, jer je reč o otkrovenju intelektualca koji je bio povučen, posvećen svojoj kulturi i modernoj tradiciji u najlepšem značenju te reči. Od prvih pet kniga, tri su potpuno nove i u tom celokupnom opusu najmanje trinaest knjiga su nepoznanica za srpsku kulturu. To što se krije u tih trinaest nepoznatih knjiga je zapravo potpuno novi Konstantinović koji je imao izuzetnu svest o kulturi kojoj pripada, šta su te vednosti koje su zapravo i evropske vrednosti srpske kulture. Šabac srpskoj kulturi u pravo vreme daruje jednog od najvećih intelektulaca proteklog veka i jednog od onih srpskih pisaca koji se u mnogo čemu može vezati za evropsku tradiciju u onome što jeste moderni srpski roman i esejistička kritička misao i to jedan od najsvetlijih trenutaka ove decenije u srpskoj kulturi- naveo je Tešić.

Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima svoju fondaciju za promociju stvaralaštva, prvenstveno književnog.

Ozbiljan iskorak u promociji stvaralaštva

-Činjenica da smo izdali Sabrana dela Radomira Konstantinovića pokazuje da smo ozbiljno iskoračili u promociji stvaralaštva i vraćanja Srbije na put kojim treba da ide. To ne može da se uradi bez kulture, pravih i dokazanih, ne samo umetnika, nego imena koja pokazuju pravi put. Radomir Konstantinović kroz svoja dela pokazuje da Srbija može da bude snažna, jaka i moderna, potpuno drugačija od onog što je danas. Mi kao građani zaslužujemo da živimo u takvoj Srbiji- istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Promociji je prisustvovao Predrag Koraksić Koraks, koji je poznavao Konstantinovića. Objasnio je da je voleo ono što piše, kao što je on voleo njegove karikature.

-Jednom prilikom je rekao da se oseća superiorno kada gleda moju karikaturu i često upotrebljavam tu njegovu definiciju kada želim da objasnim kakava karikatura treba da bude. Kad sam bio kod njega nekoliko puta u poseti, dogovarali smo se da on piše predgovor mojoj knjizi karkatura, međutim, već se bio razboleo, smrt ga je sprečila- rekao je Koraksić.

Na promociji su govorili i predsednik Fondacije Stanislav Vinaver Slobodan Ilić, pisac i dramaturg Nenad Prokić i  pisac i novinar Radivoj Cvetićanin.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Leave A Reply