Proglašeni najbolji među najboljima

Spuštena zavesa na prvi teatarski festival u Šapcu

U ponedeljak je, nakon izvođenja komada „Dok nas smrt ne razdvoji“ Radionice integracije, spuštena zavesa na festivalskoj pozornici šabačkog teatra, a ushićenost publike i stručne javnosti koja je usledila potvrdila je da će on živeti i u godinama pred nama. Prethodno su, zbog scenografije na Velikoj sceni, nagrade uručene u galeriji „Vladislav Lalicki“. Pristunima se najpre obratio selektor „Pozorišnog proleća“ i direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, koji je rekao da mu je posebna čast što je imao priliku da sarađuje sa direktorom Sterijinog pozorja, najvećeg festivala na ovim prostorima svih vremena, Miroslavom Radonjićem. Sterijino pozorje, osim što afirmiše savremenu domaću dramsku književnost, takođe se bavi izdavaštvom, pa je svim nagrađenima obezbeđen poklon- kapitalno izdanje, sabrana dramska dela Jovana Sterije Popovića, rodonačelnika savremene srpske dramaturgije, u dva toma, objavljeno povodom 60 godina festivala. Radonjić je naveo da mu je čast da što su putem organizovanih javnih čitanja najboljih dramskih tekstova sa Konkursa pozorja bili deo festivala.

-U vremenu kada je kultura u ovom društvu skrajnuta, velika je stvar pokrenuti jedan festival i mislim da je to ravno podvigu. Zbog toga sve čestitke Gradu Šapcu, Šabačkom pozorištu i direktoru Zoranu Karajiću. Ovo je pokazatelj da kultura i pozorište kao deo te kulture jesu naš identitet. Bez kulture smo niko i ništa i, ako bude i dalje gurana na margine našeg društva, bojim se da nigde nećemo stići. Želim vam da festival traje bar koliko i Sterijino pozorje podvukao je Radonjić.

Novinarski žiri Borka Golubović Trebješanin iz „Politike“, Vukica Strugar iz „Večernjih novosti“ i Tatjana Nježić iz „Blica“ dodelio je nagradu „Zalog za budućnost“ Bojanu Krivokapiću za ulogu Edena u predstavi „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. U obrazloženju, žiri je naveo da je nagrada namenjena glumcu ili glumici mlađe ili srednje generacije koji svojom igrom brani dostojanstvo, gospodstvenost i veru u glumački poziv.

Stručni žiri, dramski umetnici Milena Zupančič iz Slovenije, Emir Hadžihafizbegović iz Bosne i Hercegovine i Blagoj Stefanovski iz Makedonije, odlučio je o preostalim nagradama. Pre saopštenja odluke, Milena Zupančič se zahvalila svim učesnicima.

-Imam osećaj kao da smo juče otvarali festival, a evo, već se polako zavesa spušta. Hvala svim umetnicima za sve lepe trenutke koje ste nam davali ovih večeri. Ja sam sigurna da je ovih dana proteklo dosta tih čarobnih niti između gledališta i pozornice- rekla je ona.

Za najbolju predstavu proglašeni su “Rodoljupci” u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava domaćina ”Perikle” Nikite Milivojevića ponela je nagradu za najbolju režiju, dok je Kosta Pavlović dobio nagradu za muziku za istu predstavu. Nagrada “Ljubiša Jovanović”  za najbolju mušku ulogu pripala je Ljubomiru Bandoviću za Odžačara Savu u ”Klaustrofobičnoj komediji” Zvezdara teatra i Lihta u ”Razbijenom krčagu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Bandović zbog pozorišnih obaveza nije mogao da dođe i lično primi nagradu, pa je njegovu poruku šabačkoj publici pročitao kolega Marko Janketić. U njoj je poručio da je počastvovan i srećan što je osvojio „Ljubišu Jovanovića“ i bio na prvom „Pozorišnom proleću“ u Šapcu, uz obećanje da će ga ponovo gledati u našem gradu na daskama koje život znače. Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Nade Šargin za ulogu Kraljice Elizabete u predstavi ”Marija Stjuart” Narodnog pozorišta u Beogradu. Elizabeta je predstavljena kao surova, neumoljiva, izdana od svih, nesposobna da voli i nevoljena kao kraljica.

-Ona nosi krst kopileta, jer je njen otac ubio njenu majku kada je imala tri godine. Elizabeta je želela da uradi sve da dokaže da je potrebna, jer u jednom momentu ona nikom nije bila potrebna. Pogotovo kad joj majka završava na giljotini, to je jedan ozbiljan psihički šok- rekla je ranije Šargin o svom veoma zahtevnom liku.

Nagradu za mladog glumca poneo je Marko Janketić za ulogu Vuleta milicionera u predstavi  ”Klaustrofobična komedija” Zvezdara teatra i ulogu Ruprehta u predstavi ”Razbijeni krčag” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. On je za ulogu Vuleta već bio nagrađen na 45.festivalu „Dani komedije“ u Jagodini. Janketić je priznao da se nikada ne nada nagradama, ali da oseća veliko zadovoljstvo zbog svakog priznanja.

-Ja se nikad ne nadam, da se ne bih razočarao. Nisam razmišljao o nagradi, uvek igram, i u svom matičnom pozorištu i kad gostujem, onako kako je reditelj sa ekpom postavio. Ovo je jedna lepa potvrda uloženog truda i dobre hemije sa kolegama. Šabačka publika je divna, festival je dragocen i ima rašta i da živi- smatra Janketić.

Nagrada za savremeni dramski tekst pripala je Dejanu Dukovskom  za  dramu ”Duh koji hoda”  Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nakon dodele, Emir Hadžihafizbegović je istakao da je sjajno što grad izdvaja ovoliko za kulturu, poručivši da mu je Bono Voks, pevač benda „U2“, koga lično poznaje, jednom prilikom rekao: „Više su za Irsku uradili Džejms Džojs i Beket nego sva irska politika u zadnjih 50 godina“.

Okupljenima se na kraju obratio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je naglasio da jedno društvo ne može da napreduje ukoliko ne neguje svoju kulturu.

-Verujem da smo energiju u gradu podigli na jedan mnogo viši nivo i zaista želim da ta energija ostane tokom cele godine, dok ne sačekamo sledeći pozorišni festival. Za kulturu se vredi boriti, jer nijedan segment našeg društva ne može da napreduje bez kulture. Ono što smo stvorili u ovih sedam dana treba da bude jedna značajna vrednost i pisanje jedne nove istorije, kako kulture u Šapcu, tako i kulture u Srbiji- poručio je Zelenović.

Da podsetimo, publika je u osam dana festivala uživala u osam najboljih predstava iz prethodne pozorišne sezone, odigranih na Velikoj sceni, dok su na Maloj sceni „Branivoj Đorđević“ odigrane tri monodrame kao deo pratećeg programa. Posebne emocije izazvalo je izvođenje predstave „Dok nas smrt ne razdvoji“ u revijalnom delu na samoj završnici festivala, propraćeno desetominutnim aplauzom publike, koja je na nogama pozdravila vrhunsku glumačku postavku: Anitu Mančić, Jasnu Đuričić, Mikija Manojlovića i mladu Jovanu Gavrilović. Zavesa je spuštena, ali samo na neko vreme.

D.Dimitrijević

Exit mobile version