Profesor Đoko Zečević zvanični predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) iz oblasti pčelarske teorije i prakse

0

Obradovao me veliki broj zainteresovanih kolega pčelara na predavanju

Profesor Đoko Zečević, sa planine Zlatar kod Nove Varoši, zvanični je predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) iz oblasti pčelarske teorije i prakse.

– Predavač sam već 12 godina i za to vreme sam održao brojna predavanja širom Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore kao i inostranstvu u Mađarskoj i Rumuniji. Prvi put sam u Šapcu kao predavač, na svoje veliko zadovoljstvo, zahvaljujući DP „Cer“ Šabac čije je rukovodstvo, na čelu sa Željkom Mijatovićem, prepoznalo kvalitet i vrednost mojih predavanja, za razliku od drugih pčelarskih udruženja sa ovog područja u predhodnim godinama. Obradovao me velik broj zainteresovanih kolega pčelara na predavanju, njih oko 120, kojima sam izlagao temu koja je jedinstvena kako u Srbiji tako i u zemljama u okruženju. Naime tema koju sam danas izložio je: „Perga, značaj, načini prikupljanja, upotreba i čuvanje. Pažnja kolega i koleginica pčelara prilikom predavanja je bila fantastična. Po prvi put se javno govori o pergi u Srbiji i ovom temom sam hteo da kolegama ukažem na načine prikupljanja perge, na njene osobine i značaj za čoveka kao konzumenta.

 

Šta je perga?

Pored nektara pčele iz prirode uzimaju i polen. Donose ga u košnicu i raspoređuju u ćelije saća po idealno izbalansiranom odnosu zato što nema svaki polenov prah sve potrebne aminokiseline, dodajući mu i određene svoje enzime. Tako izbalansiran i sazreo (fermentisan) polen, mi nazivamo perga. Perga je izuzetno korisna za čoveka zbog svog sastava tj. mikrobioloških elemenata ugrađenih od strane pčele u nju (enzima, hranjivih sastojaka…). Perga u svom sastavu ima sve aminokiseline neophodne za razvoj pčela. Ona je izuzetno korisna kod određenih bolesti, a posebno kod sprečavanja izliva krvi u očnu duplju, srce i mozak. Perga zamenjuje C-rutin (lek renomiranog stranog proizvođača). Perga se odlično pokazala kao pomoć prilikom lečenja bolesti želudca, zatim kod bolesti jednjaka, probavnog trakta a dobra je i za potenciju.

 

Ekonomska korist od perge.

Pčelari skupljajući pergu ne izlažu pčele dodatnim naporima, ne provlače se kroz hvatače polena, ne oštećuju svoja krila, a samim tim i gubici pčela radilica su manji. Perga je veoma skupocena na tržištu. Cena 10 grama perge, koja nije termički obrađivana, sušena, se kreće od 6 do 10 evra. Velika ekonomska korist za pčelara, a zdravstvena za potrošača. Perga se može čuvati u kontrolisanim uslovima (od 0 do 15 ) i do 15 godina. Najbolje u zatvorenoj tegli u frižideru.

Facebook komentari

Leave A Reply