Privremena bolnica u Ekonomskoj školi spremna da primi prve pacijente

Retestiranjem utvrđeno da je 12 osoba ozdravilo od kovida- 19

Od 197 osoba testiranih u prethodna dva dana, 99 osoba pozitivno je na kovid- 19. U odnosu na 70 pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih prethodnih nedelju dana, poslednja tri dana zabeležen je blagi pad na oko 50 posto. U Opštu bolnicu juče je primljeno 27 pacijenata, hospitalizovane su ukupno 284 osobe, osam je na respiratoru, a do sada je u novom talasu preminulo šestoro. Juče je u kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano 263 pacijenta- 125 u prvoj, 138 u drugoj smeni, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

-Od početka nedelje svakodnevno se pregleda više od 200 pacijenata, ali pada procenat pozitivnih, što raduje. Veliki broj pacijenata nije razlog za zabrinutost, s obzirom na to da sada počinje retestiranje. Juče su stigli rezultati za 170 testiranih PCR testom od prethodnog dana, 91 je pozitivno, 79 negativno, od čega 12 retestiranih. To su pacijenti koji su ozdravili. Imali smo četiri serološka testiranja, jer sve manje pacijenata ide na zakazane operacije koje su bile uslov za ta testiranja. Juče smo testirali 150 pacijenata PCR testom, koliko je odobreno od Veterinarskog specijalističkog instituta- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Kako je naveo gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, uspostavljen je sistem za borbu protiv zaraze.

-Izborili smo se za pojačano testiranje, nalaze u roku od 24 sata, Zavod za javno zdravlje odvaja bolesne od zdravih, kontakti se nalaze u samoizolaciji, a rešenje im izdaje sanitarna inspekcija. Komunalna policija ta rešenja uručuje, a redovna policija i Dom zdravlja vrši nadzor nad poštovanjem mera samoizolacije- podvukao je Zelenović.

Krizni štab Vlade doneo je odluku da se Ekonomsko- trgovinska škola proglasi kovid bolnicom.

-Ostala je završna dezinfekcija oko 17 sati. Iz Opšte bolnice su već zvali da pitaju kada može da primi prve pacijente sa lakšim simptomima, kako bi se rasteretili kapaciteti. Sačekaće se imenovanje koordinatora kojeg određuje krizni štab Ministarstva zdravlja. Grad je iz budžeta obezbedio kapacitete bolnice, kvalitetnu ishranu, dezinfekciju i higijenu i upravljanje otpadom. Država je obezbedila pokrivanje svih troškova za angažovanje dodatnog medicinskog kadra iz plana mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije- objasnio je gradonačelnik.

U Šapcu je više od 1.000 pozitivnih lica sa više od 2.000 kontakata.

D.Dimitrijević

Exit mobile version