Pripadnici desničarskih organizacija povezanih sa republičkom vlašću palili baklje

Zelenović kaže da postoje indicije da su ti skupovi politički motivisani

U prethodna dva dana nema zaraženih u Šapcu. Od 31 testiranog, svi su negativni na virus COVID- 19, a 292 osobe su pod nadzorom. Za 23 testiranih rezultati će biti večeras. Sve ustanove zdravstvene zaštite rade punim kapacitetom, a Policijska uprava Šabac ni na ponovljen zahtev nije dostavila izveštaj o radu u prethodnih nedelju dana, saopšteno je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Borba sa virusom nije prestala, mere ostaju na snazi i po ukidanju vanrednog stanja
Objava da će uskoro prestati vanredno stanje dovela je do toga da ljudi misle da smo pobedili virus, što, nažalost, nije tačno. Mere koje su do sada preduzimane pomoći će nam da se izborimo sa drugim talasom epidemije koji nam predstoji, podvukao je komandant Štaba Nebojša Zelenović.
-Da imamo sposobnu vlast, ne bismo imali zabranu kretanja, a verovatno ni policijski čas, ne bismo žudeli za slobodom ovoliko da nismo predugo bili zatvoreni, a zatvoreni smo jer nemamo sistem koji je sposoban da sprovede ozbiljan nadzor nad sprovođenjem mera prevencije i zaštite. Mi smo ovde u Šapcu uspeli da besplatno podelimo maske, dezinfekciona sredstva, da omogućimo da se život ne zaustavi, da sve radnje, pijace i privredni subjekti funkcionišu u ovim okolnostima. Pozivam građane da i dalje poštujemo pravila, kao izraz solidarnosti i potrebe da zaštitimo jedni druge- naveo je Zelenović i podsetio da to podrazumeva nošenje zaštitnih maski i samim tim smanjenje rizika od infekcije.
Svi poslodavci se moraju pridržavati propisanih mera po ukidanju vanrednog stanja i biće nadzirani od strane inspekcijskih službi u gradu, a dezinfekcija javnog prostora biće nastavljena.
Postoje čvrste indicije da je protivzakonito okupljanje velikog broja građana na krovovima grada i paljenje baklji, kao i provociranje građana zatvorenih u kućama za vreme policijskog časa, organizovano od strane grupe lica pripadnika desničarskih organizacija i u tesnoj vezi sa republičkom vlašću, podvukao je Zelenović.
-Čekamo rezultate istrage, policija i tužilaštvo imaju pune ruke posla. Očigledno je da redovna policija nije imala naredbu da spreči ovakvo bestijalno ponašanje i da je dobila naređenje da gleda sa strane šta se dešava. Očekujem rezultate istrage i verujem da će nas to dovesti do toga sa se sazna ko je organizator, ko su učesnici, šta stoji iza svega toga, ali verujem da je građanima Šapca, a siguran sam, i građanima Srbije, sve jasno. Niko iz vladajuće većine u gradu se nije bavio političkim aktivnostima u vreme epidemije, što se ne bi moglo reći za drugu stranu- podvukao je gradonačelnik.
Ozdravilo 14 sugrađana
Jutros je odneto 23 uzorka na testiranje, od toga četvoro pacijenata sa tegobama, jedan kontakt sa pozitivnim, dvoje kojima je istekla izolacija, troje onkološki pacijenti, 11 zbog prijema u bolnicu i tri zbog retestiranja. Do sada je za 14 pacijenta nakon retestiranja potvrđeno ozdravljenje. Organizovan je sanitetski prevoz sa Sajma za jednog pacijenta i tamo su ostala još dva pacijenta, a u drugim bolnicama sedam. Svetska zdravstvena organizacija je 5. maj označila kao Svetski dan higijene ruku, izuzetno važan u vreme epidemije. Obeležava se pod sloganom „Sačuvajte živote, operite ruke“. Direktorka Doma zdravlja Šabac dr Jasmina Stanković podsetila je na značaj redovnog pranja ruku toplom vodom, kao i dezinfekcije preparatima na bazi alkohola, budući da je ustanovljeno da se COVID 19 prenosi kapljičnim putem i kontaktima sa zaraženim osobama i predmetima. Važno je nastaviti sa pridržavanjem mera- pranje, dezinfekcija ruku, nošenja zaštitnih maski i rukavica i fizička distanca. Ona je rekla da će COVID ambulanta nastaviti sa radom, a ostale zdravstvene usluge će biti pružane u skladu sa instrukcijama Ministarstva zdravlja.
Održan je sastanak sa ugostiteljima koji su počeli sa radom od ponedeljka, 4.maja i tom prilikom su im podeljeni viziri za zaposlene, a obavešteni su i da su oslobođeni komunalne takse za zakup letnjih bašti tokom 2020. godine.
-Na sastanku smo razgovarali o merama socijalne distance, odnosno udaljenosti gostiju u objektima. Obratili smo se Zavodu za javno zdravlje za detaljnije preporuke kako se ponašati i očekujemo danas smernice kako bismo dalje postupali u skladu sa tim- objasnio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Po ukidanju vanrednog stanja Zelenović je najavio da će kao komandant Štaba napraviti izveštaj o tome kako je izgledalo funkcionisanje grada i svih službi i institucija tokom prethodnih šest nedelja, u kome će ukazati na to ko je svoj posao radio savesno, a ko ne, jer je to u najboljem interesu građana.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version