Prijem za učesnike Likovne kolonije „Srbija u očima ruskih slikara“

14089033_1795223064098218_1127192896146075824_n

U Šapcu je 16. avgusta počela jubilarna 10. Likovna kolonija „Srbija u očima ruskih slikara“ u organizaciji Društva srpsko- ruskog prijateljstva i pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Tim povodom, član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić ugostio je u petak u Gradskoj kući desetak učesnika kolonije, kako bi razmenili iskustva i utiske o Šapcu, budući da su neki od njih prvi put u našem gradu.

Marsenić je govorio o tradiciji, kulturnim i istorijskim osobenostima našeg kraja, koji je po mnogo čemu specifičan, najviše po činjenici da Gradska uprava za kulturu izdvaja sedam posto budžeta. On je izrazio uverenje da je kultura neophodna za stvaranje pozitivnog okruženja u kojem bi se donosile prave političke odluke. Marsenić je istakao da je grad uvek bio otvoren za sve koji u njega dolaze, te da je i sama kolonija značajna za razmenu iskustava, da daje novi ton i novu dinamiku životu grada.

-Šabac je uvek bio otvoren i dinamičan grad i izuzetno je važno da postoji međunarodna razmena i saradnja zato što takva iskustva ostave uvek jedan značajan trag u društvenom životu grada. Zaista sam počastvovan divnim rečima kojima su naši gosti opisali naš kraj. Ponekad, živeći našu svakodnevnicu, zatvorimo oči i nismo sposobni da vidimo neke stvari oko nas. Zato je lepo kad nas gosti sa strane čistog i bistrog pogleda podsete na sve što je lepo u našem okruženju- naveo je Marsenić.

Akademski slikari iz Rusije i Ukrajine izrazili su oduševljenje arhitekturom grada, starim zdanjima, ali i ljubaznošću i otvorenošću njegovih stanovnika koji udišu život svakom kutku.

Sagit Gimaletdinov je prvi put u našem gradu i zemlji i impresioniran je onim što je do sada video.

-Moji utisci su divni. Dok smo slikali na ulicama grada Šapca, prilazili su nam ljudi i pozdravljali nas kao najrođenije. Ima mnogo lepih kutaka u vašem gradu koji su vrlo inspirativni- smatra on.

Slikarka Natalija Gartman je primetila mnogo automobila i biciklista na ulicama, ali je oduševljena i bojama i toplinom kuća i dvorišta.

Učesnici Likovne kolonije, koja će trajati do 29. avgusta, ovom prilikom poklonili su Gradu dve slike.

D.Dimitrijević

Exit mobile version