Prijem za počasnog konzula Srbije na Kefaloniji dr Viktora Ruhotasa u Gradskoj kući

1

dr-viktor-ruhotas-nemanja-pajic

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić priredio je u četvrtak u Gradskoj kući prijem za počasnog konzula Srbije na Kefaloniji dr Viktora Ruhotasa, koji je sa saradnicima u poseti našem gradu. Prijateljstvo između Šapca i Argostolija traje od 1995. godine, kada su dva grada potpisala Povelju o bratimljenju. Saradnja duga dve decenije do sada se najviše ogledala u kulturnoj razmeni, prvenstveno kroz gostovanja KUD „Abrašević“ u grčkom gradu i njihove uzvratne posete, a ovo je bila prilika da se porazgovara o njenom proširenju. Na sastanku je pokrenuta incijativa da jedna od ulica u Šapcu ponese ime Argostolija, te da jedna ulica u tom gradu ponese ime našeg grada.

-Ušli smo u treću deceniju druženja i prijateljstva, što je zalog i obaveza za budućnost. Zahvalni smo prijateljima iz Grčke na pomoći koju smo od njih dobijali u teškim vremenima, koja su i razlog što jubilej nismo mogli da obeležimo na pravi način, i istovremeno spremni da saradnju nastavimo i unapredimo. Jedan od načina je da dve ulice u Šapcu i Argostoliju ponesu ime dva grada i očekujem da ćemo tu ideju u narednom periodu realizovati- rekao je Pajić i dodao da su učeničke razmene takođe značajan vid saradnje, te da su iskustva naših đaka po dolasku iz Grčke pozitivna.

Počasni konzul Srbije na Kefaloniji dr Viktor Ruhotas je posle šest godina službeno doputovao u Srbiju zbog sastanka u Ministarstvu inostranih poslova, ali je istakao da je bez dvoumljenja odlučio da mu prva stanica po dolasku u našu zemlju bude upravo Šabac.

-Uvek kada dolazim u Srbiju prvo dođem u Šabac, jer me za vaš grad vezuju brojna prijateljstva i u njemu se osećam kao kod kuće. Saradnja koja postoji između Argostolija i Šapca je primer za sve gradove u Srbiji. Nama nikad nisu bili potrebni mejlovi, ili zvanični susreti, sve smo se vrlo lako dogovarali telefonom. Sa zadovoljstvom ću čelnim ljudima opštine preneti želju da naše ulice dobiju imena gradova pobratima, jer će to učvrstiti veze između nas- podvukao je Ruhotas.

dr-viktor-ruhotas-nemanja-pajic-gradska-kuca

On je posebno istakao saradnju sa Kulturno- umetničkim društvom „Abrašević“, sa kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

-U „Abraševiću“ su svi moji prijatelji. „Abrašević“ je pravo mesto da se sa njima okupim i razgovaram o daljoj saradnji, pravi ambasador, ne samo vašeg grada, već i vaše zemlje- naveo je počasni konzul Srbije na Kefaloniji.

U grčkoj delegaciji bile su i sekretar Trgovačkog društva Kefalonije Marija Sklavunagi, i šef policije na ovom ostrvu Elena Griguropulo. Prijemu su prisustvovali predstavnici KUD „Abrašević“, koji su domaćini gostima iz Grčke, kao i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Bojana Mladenović i saradnica za privredu u kabinetu gradonačelnika Violeta Šestić. Bilo je reči i o projektu „Srpska kuća“ u Argostoliju, ideji koja datira od pre dve decenije, a predsednik Upravnog odbora „Abraševića“ dr Dragan Milovanović izrazio je nadu da će ona biti realizovana, te da će đaci iz Srbije u budućnosti biti u prilici da letuju u ovom objektu na ostrvu koje predstavlja pravi biser Jonskog mora.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Bio sam ove godine u Argostoliju i upoznao Viktora. Video covek sabacke table i prisao sam. Izuzetan covek. Inace zena mu je srpkinja a kum Sapcanin.

Leave A Reply