Prezentovan inkluzivni sport baskin

1

U organizaciji Veskovini grupe

Inkluzivni sport baskin, čiji je pokrovitelj i promoter Veskovini grupa- Sbe Srbija d.o.o. prezentovan je u četvrtak u šabačkom Centru za stručno usavršavanje, u prisustvu predstavnika Grada i kompanije, Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga i drugih organizacija osoba sa invaliditetom na teritoriji Šapca. Izraz baskin inspirisan je rečima „basket“ i „inkluzija“ i predstavlja inovativnu sportsku disciplinu, osmišljenu s namerom da vrednuje učešće svih bez ikakve diskriminacije. Otvoren je za sve, bez obzira na pol, godine starosti, osobe sa i bez invaliditeta, sa visokim ili smanjenim tehničkim košarkaškim veštinama.

Grad pruža podršku

O inovativnom sportu govorio je profesor Alberto Andriolo, predstavnik baskina za regiju Friuli Venecija Đulija, a prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

-Grad Šabac je zainteresovan da ovaj sport zaživi u našoj lokalnoj samoupravi. Imamo razvijenu socijalnu zaštitu, kao i veliki broj udruženja i sportski savez za osobe sa invaliditetom. Mislim da je Šabac pravo mesto za početak razvoja ovog sporta. Uveren sam da ćemo pronaći način da pružimo svu potrebnu logistiku i u saradnji sa Sportskim savezom i organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom stvoriti uslove za realizaciju ovog projekta- rekao je Pajić.

Baskin je zaživeo u Italiji, igra se u velikom broju pokrajina, a u školama ga trenira preko 15 hiljada đaka. Polazi od pretpostavke da invaliditet ne treba da nas sputava, već da nas podstakne da iskoristimo svoje potencijale da se borimo. S obzirom na prirodu sporta, teren je izmenjen, prilagođen je svim osobama koje u njemu učestvuju. Stavljeni su bočni koševi na dve visine, u zavisnosti od pozicije igrača, a pravila su takođe prilagođena kako bi učesnici dali svoj maksimum u igri. Možemo da srušimo barjere između ljudi i umesto njih izgradimo mostove, najvažnija je saradnja među ljudima koji su ekstremno drugačiji a u stvari isti, poručio je rukovodilac projekta Alberto Andriolo.

-U oblasti iz koje ja dolazim imamo četiri tima i imamo već svoj šampionat. To je oblast na severu Italije koja gravitira ka prostorima Balkana, poznata mi je popularnost košarke i uspeh na ovim prostorima i moja je želja da ovim sportom povežemo ljude sa i bez invaliditeta, muškarce, žene i narode, jer ovo je sport za sve- istakao je Andriolo.

Značajno i za uključivanje osoba sa intelektualnim poteškoćama

Predsednik Veskovini grupe Federiko Veskovini objasnio je da je sve počelo u oblasti Friuli Venecija Đulija u kojoj ima firmu.

-Kako se i ja osećam u neku ruku kao Srbin, budući da ovde u Šapcu imam fabriku, odlučili smo se da to pokušamo da prenesemo i ovde. Sudeći po broju zainteresovanih u ovom trenutku, siguran sam da ćemo u tome uspeti. Baskin se danas igra u Italiji, Nemačkoj, Španiji, nedostajala je samo Srbija, mada ću se zbog toga možda pokajati, jer će i u ovome Srbija uvek pobeđivati- iskren je Veskovini.

Sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić smatra da je to jedan od inkluzivnih sportova u koji mogu da se uključe različite grupe osoba sa invaliditetom.

-Značajno je što osobe sa intelektualnim poteškoćama takođe mogu da se uključe, što do sada nije bio slučaj u standardnim sportovima. Veliku zahvalnost dugujemo Veksovini grupi i Skupštini grada Šapca koja je pokrenula ovu inicijativu u Šapcu. Očekujem da će uz napore Gradske uprave i kompanije, kao i samih organizacija i klubova osoba sa invaliditetom, to zaživeti i u Šapcu- rekao je Savić i podsetio da u Šapcu osobe sa invaliditetom trenutno angažovane u sportskim aktivnostima u okviru Stonoteniskog i kluba strelaca, Društva za sport i rekreaciju invalida „Karađorđe“, kao i kuglanja u klubu „Čivija“.

Prezentaciji su prisustvovali članovi i predstavnici šabačkih udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom, OŠ „Sveti Sava“, Sportskog saveza, Centra za socijalni rad i Karitasa.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

Leave A Reply