Prezentacija programa „Pokreni se za posao“ u Gradskoj upravi

Povodom novog ciklusa programa „Pokreni se za posao” danas je u Gradskoj upravi grada Šapca organizovan Info dan. Ovim programom оbеzbеđuјu se bespovratna sredstva početnicima u biznisu u iznosu do 250 hiljada dinara u vidu opreme neophodne zа pokretanje ili unаprеđеnjе preduzetničke delatnosti, poslovne i stručne obuke, kao i stalna savetodavna pomoć od strane ekonomskih stručnjaka. Delatnosti koje se podržavaju su proizvodnja/zanatstvo, poljoprivreda i usluge.

U Srbiji se program sprovodi od 2009. godine, a ove godine su došli da predstave program za 100 novih grantova kojima će ove godine podržati kako početnike u biznisu, tako i one koji posluju već nekoliko godina, ali im je potrebna pomoć da prošire poslovanje.

-Naše ciljne grupe su mladi i žene preduzetnici, ali i ljudi koji su u četrdesetim ili pedesetim godinama starosti ostali bez posla i sada žele da pokrenu sopstveni biznis. Iznos donacije je 250 hiljada dinara, od čega je 20 odsto finansijsko učešće, dok su ostalo bespovratna sredstva. Pored donacije u opremi, nudimo besplatne stručne obuke, ali i besplatno poslovno savetovanje u periodu od dve godine- rekao je menadžer programa „Pokreni se za posao” UG „Eneka” Niš Milivoje Jovanović.

Do sada je na ovaj način podržano deset biznisa iz Mačvanskog okruga, a u Srbiji 606 preduzetnika.

Šefica Odseka za lokalni ekonomski razvoj i preduzetništvo Gradske uprave grada Šapca Mirjana Mecić Marinković naglasila je da je unapređenje preduzetništva jedan od razvojnih strateških ciljeva grada Šapca, te da Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu sadrži niz mera sa ciljem da se jača preduzetnička delatnost. Ona je pozvala zainteresovane da se obrate Odeljenju za lokalno- ekonomsku razvoj Gradske uprave, kako bi ostvarili svoje biznis ideje i dodala da Grad Šabac podržava svakoga ko sadašnjim ili budućim preduzetnicima želi da pomogne.

Prema dosadašnjem iskustvu, više od 60 odsto biznisa pokrenuto je iz oblasti proizvodnje, 25 odsto poljoprivrede, a 15 odsto u domenu usluga. Dominira prerada hrane, tekstila i nameštaja.

Cilj je, kako je objasnio Jovanović, da se da primer kako uz adekvatnu podršku i sredstva biznis može da se pokrene i bude uspešan. On je dodao da program pruža šansu za sve dobre poslovne ideje koje imaju mogućnost da se šire, razvijaju i upošljavaju ljude.

D.Dimitrijević

Exit mobile version