Preventivni pregledi u Opštoj bolnici Šabac

Akcija Ministarstva zdravlja

Nova, osma u nizu akcija Ministarstva zdravlja, odražana je u nedelju u 90 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Osnovni cilj kampanje, koja se sprovodi od septembra  prošle godine, je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju. U Opštoj bolnici Šabac, u vremenu trajanja akcije od 8 do 16 sati, u skromnijem odzivu nego do sada, ukupno 204 sugrađana se podvrglo nekom, ili svim od moguća tri specijalistička pregleda.

Pregledi su se odvijali u osam ambulanti raspoređenih na više punktova: u prostorijama ambulantnog dela Službe za internu medicinu i Službe biohemijske laboratorije i u Službi za oftalmologiju. U svrhu provere oštrine vida, očnog pritiska i očnog dna, obavljeno je ukupno 160 oftalmološka pregleda, 142 sugrađana podvrglo se proceduri uzimanja uzorka krvi za laboratorijske analize za proveru hormonskog statusa štitaste žlezde i tumor markera proste. Posle obavljenih analiza, za one čije utvrđene vrednosti budu van referentnog opsega – biće preporučen dalji specijalistički nadzor.

Kardiolozi su izvršili 109 specijalistička pregleda, koji je podrazumevao prethodno merenje krvnog pritiska  i elektrokardiogram, a pacijentima kojima je bilo trenutno neophodno – urađeno je osam  ultrazvučnih pregleda srca i jedan test opterećenja. Za 20 pregledanih, zakazane su dodatne dijgnostičke  proceduru (ergo test, eho srca i holter monitoring) po stepenu hitnosti u toku narednog perioda.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, stanovnici našeg okruga mogli su da provere svoje zdravstveno stanje i u svim lokalnim domovima zdravlja. U šabačkom domu zdravlja odziv je bio najveći sa ukupno 145 pregledanih, u Vladimircima priliku je iskoristilo 69, u Koceljevi 40 i u Bogatiću svega 13 građana.

 

 

Exit mobile version