Predstavom „Život je san“ počela sezona u Šabačkom pozorištu

„Teatar na pravom putu“

Sezona u Šabačkom pozorištu sinoć je zvanično počela revijom „Teatar na pravom putu“. Program je otvoren izložbom u Galeriji „Vladislav Lalicki“ Ksenije Marković posvećenom nedavno preminuloj legendarnoj glumici Miri Stupici, a potom je Umetnički savet festivala dodelio nagradu „Boris Kovač“ Kosti Pavloviću, za muziku u predstavi „Perikle“. Dodeljena su festivalska priznanja Nikiti Milivojeviću i Zoranu Karajiću, a nakon toga, ansambl Šabačkog pozorišta premijerno je izveo komad Pedra Kalderona „Život je san“.

U 110. godini kako postoji profesionalno pozorište u Šapcu, direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić pripremio je čak osam premijera, od kojih će četiri biti prikazane na ovoj reviji. U najavi je još premijernih izvođenja, budući da se sezona zatvara festivalom „Pozorišno proleće“. Saradnja sa tri velika reditelja, Kokanom Mladenovićem, Nikitom Milivojevićem i Aleksandrom Lukačem doprineće da Šabačko pozorište odbrani status koji uživa u teatarskim krugovima u Srbiji.

-Večeras smo namerno igrali predstavu „Život je san“, jer je to za mene na neki način smisao života. Na kraju krajeva, život jeste san. Kalderon je svetski pisac, klasik najvećeg formata. Ovo je klasično delo koje izvode najveći teatri u svetu. Integralno čitanje ovog komada traje četiri sata, predstave mogu trajati i duže, ali naša je bila značajno kraća. Siguran sam da onu radost koju smo mi pronašli u ovome i ono što smo videli u Kalderonu, koliko je on tačan za sva vremena, koliko u ovom trenutku njegove reči odzvanjaju neverovatno, opravdava njeno mesto na repertoaru. Mi nismo poput sadašnjih značajnih reditelja koji uzmu pisca, njegov naslov i osnovnu ideju i pričaju neke svoje priče u okviru toga. Mi smo igrali Kalderona kakav jeste i znam sigurno da smo uradili dobar posao- naveo je Karajić.

Reditelj Nikita Milivojević, dobitnik festivalskog priznanja, istakao je da je Šabac grad u koji uvek rado dolazi.

-Volim što sam ovde, nema baš mnogo mesta i pozorišta gde se vraćam uvek sa nekom radošću, kao što je to slučaj sa Šabačkim. Šabac posle svih ovih godina ima posebno mesto u mom srcu. Pretpostavljam da je to zahvaljujući dobroj zajedničkoj saradnji. Svaka sezona u pozorištu je velka neizvesnost. Treba puno sreće, dobrih naslova, reditelja i glumaca, novca, ali ja pre svega navijam za pozorište i verujem da će napraviti dobru i uzbudljivu sezonu, a na tragu smo da se ponovo dogovorimo i sarađujemo na zajedničkom projektu- rekao je Milivojević.

Umetnički savet festivala odlučio je da Kosta Pavlović dobije nagradu „Boris Kovač“ za muziku u predstavi „Perikle“, koju je svečano uručio Hanibal Kovač.

-Dobio sam nagradu na festivalu „Pozorišno proleće“, a ova je specifična i ima svoju težinu zato što je to nagrada kuće u kojoj radim za sveukopno dostignuće u prošloj sezoni. U prošloj sezoni sam dobio dve nagrade za istu predstavu. Muzika za „Perikle“ nije melodična, to su većinom efekti, ali oni daju neku posebnu čar samoj predstavi- istakao je Pavlović.

Izložba Ksenije Marković posvećena legendarnoj glumici Miri Stupici obuhvatila je period od samog početka njenog stvaralaštva do poslednje uloge, pregled fotografija iz raznih uloga i predstava. Autorka izložbe je lično poznavala Stupicu, za koju je istakla da je bila izuzetna ličnost, prirodna, divna osoba, svesna do kraja života. Njen glumački opus je ogroman, preko 200 uloga u nizu pozorišta, gostovala je po festivalima u svetu i kod nas i svuda pronosila slavu našeg pozorišta, navela je Markovićeva.

D.Dimitrijević

Exit mobile version