Predstavom „Rodoljupci“ počelo „Pozorišno proleće“

received_1670167693249047

Prvi teatarski festival „Pozorišno proleće“, počeo je u Šabačkom pozorištu predstavom „Rodoljupci“ u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda. Publiku su pozdravili gradonačelnik Nebojša Zelenović i upravnik Šabačkog pozorišta i selektor Zoran Karajić, a festival je svečano otvorila glumica Milena Zupančič, ujedno i članica žirija.

Direktor Šabačkog pozorišta je izrazio uverenje da će ovaj festival uneti malo živosti u pozorišni život Srbije, te da je već dobio komentare da je selekcija ovog festivala trenutno najbolja od svih koji su spremani za održavanja, a žiri daleko najbolji od svih žirija.

Gradonačelnik Zelenović je istakao da o ozbiljnosti društva upravo najviše govori njegova spremnost da ulaže u kulturu.

-Koliko je jedno društvo ozbiljno i posvećeno u želji da svojim građanima pruži viši kvalitet života, pokazuje i koliko je spremno da u kulturi ponudi sadržaje. To što je ovih sedam aprilskih dana Šabac centar teatarskog života u Srbiji pokazuje koliko je nama stalo do kulture. Kada neki kažu da je sedam procenata budžeta, koliko grad Šabac odvaja za kulturu, puno, ja na to mogu da citiram velikog Vinstona Čerčila koji je, određujući ratni budžet Velike Britanije na početku Drugog svetskog rata, na pitanje da se novac za kulturu prebaci na odbranu zemlje, odgovorio pitanjem: „A šta ćemo onda da branimo?“ Mi u Šapcu branimo kulturu onako kako mislimo da je to najbolje i ja sam siguran da Šapčani to prepoznaju- rekao je Zelenović.

Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu i jedan od članova žirija, počastvovan je što je deo teatarske priče u Šapcu.

-Čast mi je što sam deo ove manifestacije, što ću sa Milenom Zupačič i gospodinom Stefanovskim biti deo žirija. Mislim da je repertoar odličan, neke od predstava sam već imao priliku da pogledam u Beogradu i Novom Sadu. Za Šabac me vežu posebno lepe uspomene, jer sam u ovoj zgradi pre trideset godina igrao. U Šapcu imam mnogo prijatelja, pogotovo iz RK „Metaloplastika“. Očekujem jedan praznik teatra i da se uz sjajne predstave družimo, razmenjujemo iskustva, dogovaramo neke koprodukcije- naveo je Hadžihafizbegović.

Na repertoaru „Pozorišnog proleća“ u  utorak u 20 sati će se naći predstava „Razbijeni krčag“ u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok će od 17 sati u sali „Cer“ hotela „Sloboda“ Nina Plavanjac čitati dramski tekst „Besmrtni“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version