Predstavljena publikacija „Arhiv na trgu“

U Međuopštinskom istorijskom arhivu Šabac

Publikacija „Arhiv na trgu“ predstavljena je u sredu u čitaonici Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac. Nastala je kao rezultat istoimenog projekta, a obuhvata šest izložbi autora Gordane Filipović, Radomira Petrovića i Ivana Doskovića, realizovanih od 2016. do 2020. godine u otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava.

Petrović je objasnio da su tematske izložbe pripremljene isključivo iz fondova tradicija koju Arhiv već godinama neguje prilikom postavke.

-Smatramo da je to najbolja prezentacija naše ustanove kulture i dajemo podstrek istraživačima šta sve ovde mogu pronaći prilikom istraživanja svoje prošlosti ili pisanja nekog naučnog rada. Svaka izložba ima svoju priču i svedoči o vremenu iz prošlosti. Sve što naša ustanova poseduje prezentovali smo javnosti kroz tematske, sadržajne postavke koje obuhvataju period od druge polovine 19. do prve polovine 20. veka, što je i najinteresantniji deo u istoriji. Meni najzanimljivija je „Arhivirana arhitektura“- rekao je Petrović.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić je naglasio da je to idealna prilika za retrospektivu svega što je Arhiv od 2015. godine radio kako bi svoju delatnost približio građanima.

-Fond obuhvata više od dva kilometra arhivske građe i to naši sugrađani treba da znaju, jer ona je trajna i govori o kulturi i dešavanjima u vremenima koja su prošla. Potrudićemo se da našim radom ostavimo mnogo toga što će biti zabeležno i što će trajno da se čuva u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu. Grad će podržati inistitucije koje svojim radom doprinose kvalitetu života u našoj sredini, a Arhiv je prepoznat kao čuvar kulturne baštine. Tradiciju žele da sačuvaju za genereracije koje dolaze, jer znajući svoju prošlost znamo kako da na najbolji način gradimo budućnost- istakao je Pajić.

Direktorka Jelena Mijailović rekla je da Arhiv poseduje devet depoa, sedam je trenutno popunjeno, a preostala dva će biti popunjena istorijskom građom koja pristiže. Imajući u vidu nov zakon o arhivima očekuje da će ih biti i više.

-Imamo 33 fonda od izuzetnog i 30 od velikog značaja. Izdvojila bih fond Okružnog suda u Šapcu koji potiče od 1805. godine, gde je ujedno i sačuvan najstariji dokument, presudu Praviteljstvujućeg sovjeta iz Bogovađe koju je potpisao prota Mateja Nenadović i to je najstariji dokument koji se ovde čuva. To je jedan od najistraženijih i najznačajnijih za sudsku vlast i vlast u Šapcu, jer pokazuje koliko dugo mi trajemo. Takođe, posedujemo i pečate iz vremena kneza Miloša Obrenovića i turske vladavine. Posedujemo značajna pisma Janka Veselinovića, Stojana Novakovića, fotografije dinastije Obrenović, kralja Aleksandra. Imamo bogatu kulturnu i istorijsku građu, te pozivam sve sugrađane, institucije i istoričare da dođu i istraže istorijsko nasleđe koje mi posedujemo i čuvamo- navela je Mijailović.

U izradi publikacije učestvovali su zaposleni, a finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Njenom predstavljanju prisustvovali su i predsednik Skupštine Nemanja Pajić, predstavnici Grada, rukovodstvo ustanove, zaposleni i gosti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version