Predstavljen drugi broj časopisa „KOD 21“

kod 1Drugi broj časopisa za kulturu i umetnost „KOD 21“, predstaljen je 16. marta u Udruženju književnika Srbije, u Beogradu. Ovaj broj je posvećen dvestotoj godišnjici od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, sadrži 12 tekstova od 12 autora i podeljen je u nekoliko celina.

Pored urednika časopisa i autora tekstova, predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je prilikom obraćanja istakao da samo posvećeni očuvanju i negovanju svoje prošlosti, možemo da gradimo bolju budućnost.

-Imamo niz aktivnosti koje će organizovati naše ustanove kulture, u godini kada obeležavamo 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac. Danas smo dobili potvrdu da će u toku sledeće nedelje biti potpisan ugovor sa izvođačem radova, radi postavljaa spomenika gospodaru Jevremu u našem gradu. Trudimo se da kulturom, obrazovanjem i naukom, u našem Šapcu, pobedimo loše vreme u kome živimo, rekao je gradonačelnik Zelenović.

On je podsetio da je u vreme kada je gospodar Jevrem upravljao gradom, Šabac bio kulturni i privrednic centar Srbije, a dok je Šapcu dobro išlo i ostatak Srbije je dobro živeo. Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta i glavni urednik časopisa „KOD 21“, kaže da je nakon tri meseca od promocije prvog broja, ponosan što mogu da predstave i drugo izdanje posvećeno gospodaru Jevremu.

Ovom prilikom, predstavljen je i specijalni broj časopisa, posvećen Stanislavu Vinaveru, čiji je priređivač književnik Gojko Tešić, koji je podsetio da je Vinaver bio veliki evropejac i evropski simbol u srpskoj književnosti.

 

Exit mobile version