Predstava „Devojčice“ stiže u Šabac!

Dokumentarna pozorišna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas „Reflektor teatra“ koja nosi naziv „Devojčice“, koju je režirala i dramaturški uradila Minja Bogavac, biće odigrana u Šapcu u Kristalnoj sali hotela „Sloboda“ 27. januara sa početkom u 20 časova. U radu na ovoj predstavi, učestvovalo je najmanje desetoro ljudi iz Šapca zbog čega je zainteresovanost za ovo izvođenje na visokom nivou.

Telefon za rezervacije: 0603008886, a karte se mogu obezbediti i na linku: https://tickets.rs/event/predstava_devojcice_4952

 

O predstavi

Predstava je nastala u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi u ovoj predstavi pripadaju isključivo autorima i autorkama, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women, Ujedinjenih nacija niti bilo koje druge organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija.

PREDSTAVA „DEVOJČICE” kreirana je kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces.

Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja.

Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju.

Deset devojaka u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”.

Govorimo o sebi, da bismo razumele svet.

Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima.

Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju.

Ovo je predstava o ženskoj borbi protiv svih vrsti nasilja.

Ovo je predstava o našoj borbi za nas same,

ali i za sve druge devojčice i devojke:

NE ŽELIMO DA SE PLAŠIMO MRAKA!

ŽELIMO BOLJI SVET! 

ORGANIZATOR/IZVOR: Reflektor teatar

Exit mobile version