Praznik svih humanista u Šapcu

Organizovana tradicionalna gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi

Komisija za okupljanje dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta Šabac više od decenije uspešno realizuje tradicionalnu gradsku akciju dobrovoljnog davanja krvi, kako bi se u kritičnom periodu obezbedile dovoljne rezerve za pacijente šabačke Opšte bolnice. U prostorijama Kulturnog centra u sredu se skupio veliki broj humanista, a podršku ispred gradskog rukovodstva pružio je i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji je i sam dao dragocenu tečnost.

-Drago mi je da kao i uvek imamo veliki odziv sugrađana, što je dobro, jer je letnji period vreme kada su prisutne nestašice krvi. Pozdravljam sve humane ljude koji su danas ovde, jer upravo zahvaljujući njima grad Šabac nema problema sa nestašicama krvi. Grad tradicionalno podržava ovu akciju Crvenog krsta i našu Službu transfuzije, koja radi jako važan posao za sve nas. Apelujem na sve ljude koji su zdravi i osećaju se spremnim, a nisu bili davaoci krvi do sada, da se priključe ovoj i drugim akcijama- poručio je Pajić.

Dejan Mitrović prepoznao je značaj dobrovoljnog davalaštva u četrdesetoj godini života, ali je do sada krv dao već 23 puta. Poruku prenosi na generacije koje dolaze.

-Sin je takođe došao sa mnom, jer smatram da je značajno da na vreme shvati koliko je važno pomoći onima kojima je to potrebno. Osećam se lepo od kada učestvujem u ovim akcijama i uveren sam da ćemo obojica nastaviti tako kad god smo u mogućnosti- istakao je Mitrović.

Među humanistima 29. put se našao i radnik JKP „Stari grad“ Goran Urošević, koji se na čin dobrovoljnog davalaštva odlučio, navodi, i zbog sebe i zbog drugih.

-Ništa ne može da se meri sa osećajem koji donosi saznanje da si nekome pomogao u teškoj situaciji. To je razlog zbog kojeg sam spreman da se odazovem ovim akcijama- podvlači on.

Koordinator aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi Zoran Radukić istakao je da Crveni krst Šabac uspešno realizuje sve planirane akcije u tekućoj godini, a odziv sugrađana  je veliki.

-Ovo je praznik svih humanista i dobrovoljnih davalaca našeg grada, jer na ovaj način obezbeđujemo dovoljne rezerve krvi u letnjem periodu, koji je uvek malo kritičan i zbog godišnjih odmora i nažalost, zbog povećanog broja saobraćajnih nesreća. Uspevamo da održimo kontinuitet, tako da sam siguran da ćemo obezbediti neophodne zalihe- naveo je Radukić.

Statistika je potvrdila očekivanja, jer je samo od osam do deset sati, u akciji koja je trajala do 13 sati, preko 60 davalaca već dalo krv. Narednu veliku akciju dobrovoljnog davalaštva, kako je najavljeno, organizovaće kompanija „Hemofarm“ 24. avgusta u svojim poslovnicama u Šapcu, Beogradu i Vršcu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version