Pozorišno proleće u Šapcu

pozoriste 1Sednica Umetničkog saveta novoosnovanog šabačkog festivala “Pozorišno proleće“, sačinjenog od eminentnih ličnosti iz sveta pozorišta, održana je u Zvezdara teatru u Beogradu. Članovi Saveta Festivala su akademik Dušan Kovačević, glumci Mira Banjac i Vojislav Brajović, teatrolog Dragana Bošković, reditelji Nikita Milivojević i Nebojša Bradić i književnik Svetislav Basara. Sednici saveta prisustvovali su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta i prvi selektor novog festivala. Utvrđeni su detalji organizacije velike pozorišne smotre koja će od 11. do 18. aprila biti održana u Šapcu.

Gradonačelnik Zelenović ističe da je Šabac spreman za veliki festival. On je podsetio da je u vreme Jevrema Obrenovića, kada je Šabac bio kulturno, političko i privredno vrelo, i Srbiji dobro išlo.

– Trudimo se da organizujemo kvalitetan umetnički sadržaj u našem gradu, koji podrazumeva sedam dana pozorišnog života sa najkvalitenijim predstavama u Srbiji. Šabačko pozorište je jedno od najboljih u zemlji, a Grad Šabac brine o kulturi, za koju smo u ovoj godini izdvojili sedam odsto iz budžeta. Težimo da budemo kao evropski gradovi, koji iz svog budžeta za kulturu izdvajaju više od deset odsto, naveo je gradonačelnik Šapca.

Zoran Karajić, selektor pozorišne smotre, od Festivala očekuje da donese posebnu energiju u grad. On je objasnio da Festival nema temu, već će biti izvedene najbolje predstave u 2015. godini. Pored predstava, predviđeno je druženje publike sa glumcima, čitanje drama i sastanci predstavnika svih pozorišta učesnika, dodao je Karajić.

Glumica Mira Banjac je istakla da je počastvovana što će biti deo tima koji će motriti na Festival. Dodala je da „Pozorišno proleće“ ima posebnu simboliku jer proleće budi sve.

Baš to je, po mišljenju Dušana Kovačevića, potrebno srpskom pozorištu – jer je zime previše.

U šabačkom festivalu Vojislav Brajović vidi novu nadu za unapređenje pozorišnog života i pozorišta uopšte.

 

Exit mobile version