Poštovani Šapčani čestitam vam Dan grada

LIČNI STAV

Grad Šabac danas, 22. aprila, obeležava praznik grada –dan kada je 1867. godine poslednji turski vojnik napustio Šabac, a ključevi grada predati pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću.

Oslobađanje Šapca je, na simboličan način, označilo i oslobađanje cele Srbije – pošto je garnizon koji se ovde nalazio, zajedno sa Kladovom, Beogradom i Smederevom – bio u poslednjoj grupi utvrđenja koja su prešla pod srpsku vlast.

I ove godine Šabac svoj dan obeležava nizom manifestacija:

11.00 –  Početak proslave povodom Dana grada Šapca ispred Šabačke tvrđave, gde će se istoričar obratiti zvaničnicima grada o značaju 22. aprila 1867. godine;

11.20 – Savska avenija, svečano otkrivanje skulpture ,,Dijalog” umetnika Marka Vukše.

11.40 – Trg šabačkih žrtava, direktorka Arhiva govori o izložbi Trag o životu i delu-Ugledni Šapčani i Podrinci“ , koja će biti postavljena u otvorenoj galeriji od strane Međuopštinskog istorijskog arhiva „Šabac“.

12.00 – Šabačko pozorište, direktor Šabačkog pozorišta upoznaje zvanice o izložbi „180 godina pozorišnog života u Šapcu“.

12:20 – Narodni muzej u Šapcu, direktorka Šabačkog muzeja upoznaje zvanice o novopostavljenoj (etnološkoj) izložbi ,,Muzeju na dar” Gradimira Milikića,

12:40 – Biblioteka šabačka, kratko izlaganje direktorke  Biblioteke o starom železničkom mostu. U Galeriji Biblioteke šabačke biće svečano otvorena izložba „Mostovi“ koja je nastala u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti.

12.50 – Biblioteka šabačka, završno obraćanje gradonačelnika;

13.30 – 14.40 Biciklistička trka Beograd – Banjaluka, etapni cilj u Šapcu;

14.30 – Trg šabačkih žrtava, proglašenje etapnog pobednika trke;

17.00 – Gradska kuća, svečana dodela Aprilskih nagrada;

19.00 – Kulturni centar, otvaranje izložbe ,,Mnogobrojne mogućnosti linije” grafičarke Diane Morales Galicia, obraćanje Njegove ekselencije ambasadora Meksika, gospodina Karlosa Feliks Korone.

Nažalost iako je do dodele Aprilskih nagrada ostalo manje od deset časova javnost, još uvek, nije upoznata sa dobitnicima ovih prestižnih nagrada što baca senku na ceo današnji događaj. Naravno ovo budi sumnju u odluku Komisije za dodelu Aprilskih nagrada i pokazuje veliku bahatost i nesposobnost gradonačelnika i člana Veća zaduženog za kulturu da mogu bilo šta čestito i pošteno da urade.

Ali, kako je danas, za sve građane Šapca, „svečan“ dan nije primereno pisati o tome. Biće vremena.

Poštovani Šapčani čestitam vam Dan grada!

Ivan Kovačević

Exit mobile version