Porta Saborne crkve- vrt kulture i vrelo života grada

3

U prostorijama Eparhije šabačke u četvrtak je organizovano donatorsko veče i prezentovana ideja o novom izgledu i uređenju porte Saborne crkve u Šapcu. Prezentaciji novog idejnog rešenja, koje predviđa sadržaje namenjene deci i starijim sugrađanima, prisustvovali su episkop šabački Lavrentije, predstavnici crkve, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i privrednici grada.

Protođakon dr Ljubomir Ranković označio je to veče kao početak velikog podviga da se od šabačke crkvene porte napravi najlepša porta u Srbiji i na svetu.

-Nije to figurativno, niti je preuveličano i ne radi se samo o šminki porte, kako bismo od nje napravili nekakvu ikebanu i vrt hortikulture, nego o nameri da od šabačke porte napravimo vrt kulture i vrelo života ovog grada. Trojica arhitekata angažovana su na tri moguća ideja rešenja, od kojih će najbolje biti realizovano- objasnio je dr Ranković.

Predviđeno je da zapadno od crkve bude veliki amfiteatar- najveći prostor u gradu namenjen kulturi u koji će moći da stane 500 ljudi, sa završnim paviljonom kulture izložbenog karaktera. U prednjem delu, prema kući Jovana Pavlovića, biće vrt srpske poezije Jela Spiridonović Savić, po velikoj šabačkoj i srpskoj pesnikinji. Istočni deo biće namenjen deci i porodici i pretvoren u igraonicu sa najmodernijim dečjim mobilijarom, koji će najmlađim sugrađanima biti besplatno na raspolaganju, uz profesionalne vasitače i vaspitačice. Predviđen je i kutak za roditelje, kao i dečja rođendaonica.

Episkop šabački Lavrentije izrazio je želju da Eparhija na taj način nastavi svoju duhovnu i rodoljubivu misiju.

-Šabac je bio ognjište oko koga se okupljali vernici ovog kraja kao leptiri oko plamena sveće noću i tu grejali svoja ozebla srca i napajali svoje duše duhovnom snagom. Misija grada i crkve u Šapcu biće i ubuduće takva. Želeli bismo da prilagodimo što je moguće više grad toj misiji i zato sad podižemo manastir na periferiji Šapca u Bogosavcu, gde će moći da se okupljaju deca i vernici i da se organizuju razne duhovne smotre, radi poučenja i duhovnog osveženja naših vernika. Radujem se što je Eparhija svoje administrativno središte ima u samom Šapcu- poručio je episkop šabački Lavrentije.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da Grad i Eparhija šabačka odlično sarađuju na svim važnim gradskim projektima, te da će tako biti i ovog puta.

-Ideja koju sam dobio kao jedno pismo puno ljubavi i topline i želje da se unapredi kultura u našem gradu od strane preosvećenog vladike Lavrentija uticala je da sve naše snage koje imamo u gradu, u smislu planera, arhitekata i stručnjaka iz te oblasti, stavimo na raspolaganje našoj crkvi, kako bismo dobili najbolji mogući projekat. Ja se zaista zahvaljujem na želji da se na ovakav način učestvuje u stvaranju kulture grada i da ono što je do sada bilo samo prostor za građane i crkvu sada bude javni prostor stavljen na raspolaganje svima, u najboljem interesu građana grada Šapca. Mislim da će građani biti oduševljeni rešenjima koja će im uskoro biti ponuđena, a Grad će da podrži ovaj projekat na najbolji mogući način- podvukao je Zelenović.

Ranković je naglasio da je ovaj projekat jedan veliki podvig ljubavi i izrazio nadu da će njegovom realizacijom potomstvu ostati veliko zaveštanje, podsetivši na naslov knjige akademika Vladete Jerotića, „Samo dela ljubavi ostaju“.

Šabačka eparhija ove godine slavi tri značajna jubileja: 215 godina od uspostavljanja trona episkopa šabačkog, 190 godina od početka gradnje Saborne crkve u Šapcu, dok episkop šabački Lavrentije ove godine puni 50 godina arhijerejske službe, što je veoma redak jubilej.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion3 Comments

  1. Predlažem, da ugasite onda “Kulturne ustanove” u ovom gradu, i da ih preselite u dvorište crkve jer će tu biti “Vrt kulture”. Uz igraonicu i vaspitačice…
    Ovo je katastrofa.
    Nikada nisam čula nešto tako besmisleno.
    Što ne sagradimo i mini Diznilend za naše vernike?

  2. Crkveni cirkus, manastir u Bogosavcu, hoce li biti kao i onaj na Soko gradu bez monastva? Dok se vi Sabacki popovi bavite glupostima narod sve vise prelazi kod Artemija. Umesto da pomazete bolesnu decu i sugradjane vi pravite amfiteatar da Ljuba Rankovic promovise svoje nacionalisticko-fasisticke knjige…

  3. slavko tu im leze kosti vojvode luke lazarevica prvog upravitelja grada sapca od pre 210 godina sto zaboravise taj datum i njegovo gradjansko i junacko delo a bio je pop iz svileuve tu jos postoji stablo koren sa plavim nebom iznad grana grm bozjom rukom stvoren ucesnik buna i megdana krstivije ilic grm na dizdarevaci

Leave A Reply