Ponizili ste 25.590 građana Šapca

Informisanje od javnog interesa za građane Šapca

Projekat „Podrinskih“, „Ruke na leđa ili…“, trebao je da doprinese boljem infomisanju penzionera na teritoriji grada Šapca, kojih ima 25.590, kako bi saznali sve o mogućnostima koja im se pružaju za kvalitetniji život a čime bi se smanjili rizici socijalne isključenosti penzionera kao ranjive grupe. Odlazak u penziju je proces koji čeka svakog građanina pa je svraha projekta bila da se penzionerima pokaže da odlaskom u penziju, kako to mnogi misle, ne prestaje život niti je to početak „kraja“ već se otvaraju nove prilike da kvalitetno i sadržajno provedu ostatak života i da im se pomogne da ostanu aktivni što je duže moguće.

Velika većina osoba koja se priprema da postane penzioner postavlja sebi pitanje: „Šta ću tada da radim? Biće to početak mog kraja! Težak će biti penzionerski život. Na nas stare niko više i ne obraća pažnju, kao da nikome nismo potrebni.”

Sa takvim mislima i uverenjima mnoge osobe ulaze u treće doba svoga života i potpuno se predaju apatiji a jedini cilj koji imaju je da plate komunalne usluge, kupe lekove i gledaju televiziju. Međutim, kvalitetna starost nije ekskluzivno pravo pojedinca, već pitanje njegove lične odluke. Naši penzioneri su, nažalost, prilično pasivni jer većina misli da je posle odlaska u penziju već doživela sve što treba u svom  životu. A to jednostavno nije tačno nego je istina u tome da stariji ljudi imaju mnogo veći uticaj na svoj život nego što to i mogu da zamisle.

Projekat „Ruke na leđa ili…“ trebao je da bude realizovan tokom devet meseci i obuhvati 8 tematski celina obrađenih kroz 756 medijskih sadržaja od kojih su: 220 autorskih tekstova, intervjua sa penzionerima, čelnicima lokalne samouprave, političarima, građanima, socijalnim radnicima, psiholozima, direktorima kulturnih ustanova, predsednicima udruženja penzionera, sportskim i turističkim radnicima, 70 „servisnih“ informacija, 16 kolumni, 50 anketa i oko 400 fotografija koje bi bile objavljene u listu, internet sajtu, tviteru, instagramu i fejsbuku i realizovan na teritoriji grada Šapca.

Penzija kao početak kraja života ili prilika za novi početak?

Priče (intervjui) sa osobama koje su već dugo u penziji kao i onima koji su u penziju otišli nedavno ili se spremaju da u nju odu. Njihovo iskusto i viđenje života u trećem dobu i kako se snalaze u njemu. Pažnja je trebala biti posvećena svim kategorijama penzionera: starosnim, invalidskim, penzionerima samostalnih delatnosti, poljoprivrednim penzionerima, vojnim penzionerima…

Udruženja penzionera kao oslonac ili…?

Razgovarati sa predsednicima i članovima Udruženja penzionera. Da li su Udruženja penzionera političke ili apolitičke organizacije? Šta Udruženja čine da se položaj penzionera unapredi? Koliko Udruženja razumeju potrebe svojih članova?…

Stanje duha bitnije od broja godina…

Razgovori sa penzionerima koji su shvatili da pored redovnih radnih sposobnosti imaju i neke talente na koje pre nisu obraćali pažnju. Počeli su da slikaju, pišu, pevaju… Koliko im je to saznanje pomoglo u podizanju kvaliteta života i shvatanju da sa penzijom nisu došli do kraja života već do njegovog novog početka?

Fizička aktivnost i mentalno zdravlje

Razgovor sa osobama koje su i posle odlaska u penziju nastavile da se bave određenim fizičkim aktivnostima. Koliko im je to doprinelo poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja?

Nikad nije kasno da se putuje

Razgovor sa osobama koje su odlazak u penziju iskoristile da putuju. Može li se sa skromnim penzijama priuštiti takav „luksuz“? Gde sve i kako penzionerio mogu da putuju. Razgovor sa vlasnicima turističkih organizacija. Da li članstvo u planinarskim udruženjima omogućava jeftinija putovanja?

Zloupotreba penzionera u političke svrha

Razgovor sa predsednicima lokalnih političkih partija i njihova viđenja na penzionere kao glasačku „mašineriju“ ili osobe kojima treba pomoći. Ili, da li ovo drugo uključuje i ono prvo?

Nismo sami…

Razgovor sa predsednicima lokalnih volonterskih udruženja, predstavnicima Crvenog krsta, psiholozima o potrebama i pomoći koju ona pružaju osobama koje žive same i za koje nema ko da se brine…

Informator

Iz kontakata sa lokalnim samoupravama, udruženjima penzionera, kulturnim ustanovama, sportskim udruženjima, trgovinskim lancima, zanatskim radnjama, turističkim organizacijama objaviti informacije koje su namenjene grupaciji trećeg doba…

Nećemo uzeti novac

“Podrinske” neće uzeti “velikodišno” ponuđen novac ali će projekat realizovati o svom trošku i uz pomoć prijatelja.

A to što je lokalna vlast ponizili 25.590 građana Šapca je nešto za šta će morati da položi račune. Kad-tad!

Kao i da odgovori na pitanje zašto u njihovom “Gradu budućnosti” šabački penzioneri (prosečno 29.075,00 dinara) imaju skoro najmanje penzije u Srbiji. Za razliku od, recimo, Pančeva (40.745), Čačka (31.740), Požarevca (34.437)…

Ivan Kovačević

Exit mobile version