Poništeno rešenje o proglašenju izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“

0

USVOJEN PRIGOVOR MILANA VASIĆA

Gradska izborna komisija danas je poništila rešenje o proglašenju izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ koje je donela na prethodnoj sednici. Rešenje je donetu u postupku po prigovoru Milana Vasića, jer je komisija konstatovala da su navodi iz prigovora tačni.

-U prigovoru je navedeno da prilikom predaje izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ nije predata sva zakonom propisana dokumentacija. U postupku po prigovoru preispitali smo navode iz prigovora i utvrdili da je to tačno, da prilikom predaje liste nije predato ovlašćenje, odnosno izjava Aleksandra Vučića da je saglasan da njegovo ime bude korišćeno u nazivu koalicije. S obzirom na to da je ta izjava bila neophodna i kao obavezna je propisana uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike, mi smo smatrali da je prigovor osnovan i komisija je taj prigovor usvojila. Nedostatak ove izjave u samom procesu predaje nismo uočili, komisija je napravila previd, mi smo konstatovali da je dokumentacija primljena. Proglasili smo izbornu listu, a nije bilo uslova za njeno proglašenje – rekla je članica Gradske izborne komisije Valentina Lovrin Jevtić.

Ona je navela da je članica Gradske izborne komisije ispred Srpske napredne stranke Bojana Čurović pokušala da naknadno ubaci tu izjavu.

-Kada smo gledali dokumentaciju predatu uz izbornu listu, pokušala je da ubaci izjavu, pokušavajući da predstavi da je ista predata u momentu proglašenja izborne liste. Mi smo to videli i ona je u jednom trenutku i priznala da je to uradila – objasnila je Lovrin Jevtić i dodala da je dr Aleksandar Pajić doneo izbornu listu i dokumentaciju koja je uz izbornu listu propisana, dok je drugi deo stajao kod Bojane Čurović. Kako je rekla, to što predstavnici Srpske napredne stranke tvrde da je dokumentacija, nije i zvanično predato Gradskoj izbornoj komisiji. Predsednik Gradske izborne komisije Budimir Pavlović je popisao dokumentaciju koju je predao dr Pajić i to je konstatovano u zapisniku.

Članica izborne komisije Vera Palinkaš podvukla je da je na primerak izborne liste dr Pajića stavljen prijemni pečat, kako bi imao dokaz da je izbornu listu predao. Niko ne može u momentu prijema sedam kutija koje tek treba da se pregledaju da potpiše da je primio svu potrebnu dokumentaciju, navela je Palinkaš.

Konferenciju za novinare pratio je veliki broj novinara kako iz Šapca tako i iz nekuh mesta iz okruženja. Zanimljivo je, i neshvatljivo, bilo videti kolege koje su se poašale kao zastupnici Srpske napredne stranke uz povišene tonove i neprimereni rečnik. Kolege koje su došle sa strane, očito neupućene u ovdašnja dešavanja, instrukcije su dobijale putem  mobilnih telefona.

Lepa i ružna slika naše medijske stvarnosti ali Šabac je još jednom pokazao da je demokratski i slobodan grad u kojem svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje.

Na potezu je sada, verovatno, Sud koji, ako je pravde i zakona može jedino da konstatuje ispravnu odluku GIK-a. Mada prostora ima i za Tužilaštvo koje treba da ispita sve okolnosti pod kojima, i zašto, je članica GIKA iz redova SNS-a, Bojana Čurović, pokušala da podmetne nedostajući dokument.

Verujemo da Bojana Čurović neće biti jedina koja će pretrpeti konsekvence ovog nerazumnog čina već nalogodavci koji du je na to nagovorili a možda i prisilili.

Facebook komentari

Leave A Reply