Pojačano kontrolisani ugostiteljski objekti, u 37 promenjen raspored stolova

Prema izveštaju Zavoda 52 nova slučaja pozitivnih na kovid- 19

U Gradu je prema izveštaju Zavoda 52 novoobolela lica, od početka epidemije 1.655 sa 2.434 kontakta. U kovid ambulanti Doma zdravlja juče su pregledane 232 osobe, u prvoj smeni 147 u drugoj 85. Zabeleženo je 119 prvih i 113 kontrolnih  pregleda.

-Testirano je 150 pacijenata PCR i devet brzim serološkim testom, dok je retestirano 54. Rezultati 151 testiranog 23. jula pokazuju da je 57 pozitivnih, 46  novih slučajeva, a među retestiranih 75 pozitivan nalaz dobilo je 11 lica. Apelujemo da se retestiranja prolongiraju dva- četiri dana, da bismo došli u situaciju da rezultati budu negativni. Očigledno treba više vremena da se ljudi uvedu u negativnost, iako algoritam kaže 14 dana. Na sastanku sa koordinatorom privremene kovid bolnice u Ekonomskoj školi potpukovnikom dr Žarkom Mićovićem dogovoreno je da se angažuju još dva lekara da se pokriju sve smene po osam sati, kao i četiri medicinske sestre. Oni su spremni i u pripravnosti. Kad bolnica najavi prijem, biće obavešteni- objasnila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je obavljen nadzor nad 1.240 osobe u izolaciji, od toga 1.219 putem telefonskog poziva, a 21 posetom na kućnu adresu i svi poštuju mere izolacije. Komunalna milicija uručila je 104 rešenja sanitarne  inspekcije.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović naglasio je da je u 37 bašta ugostiteljskih objekata došlo do promene razmaka između stolova i broja stolica, kao i dodatno produžena distanca.

-Zahvaljujem se ugostiteljima na spremnosti i punom razumevanju situacije. Bilo je najava žurki u gradu tokom podneva i večeri u okviru redovne delatnosti ugostiteljskih objekata, ali smo reagovali i otkazane su. Ako imate situaciju da Dom zdravlja radi u punom kapacitetu, imamo 232 pacijenta, 300 u bolnici, otvorena je privremena bolnica, nije momenat za to. Apelujem na sugrađane da pokažemo odgovornost i solidarnost, budući da je vanredna situacija na snazi- podvukao je Zelenović.

Tokom prethodnog dana pojavio se apel šestočlane porodice iz Pocerskog Metkovića da im se pomogne da dođu do neophodnih namirnica i lekova, jer su rešenjem sanitarne inspekcije zbog kovida- 19 u izolaciji i ne mogu da napuštaju dom. Grad je reagovao i terenska ekipa Centra za socijalni rad ih je posetila istog dana.

-Porodica nije u sistemu socijalne zaštite, niti im je bila potrebna takva pomoć, već isključivo usluga, pomoć u nabavci potrepština. Radnici su im pomogli, što će učiniti i danas. U pitanju je neobična situacija, nismo do sada imali takvih zahteva, ali pozivamo sugrađane da se jave na broj telefona 345- 700 ukoliko se nalaze u sličnoj situaciji ili imaju bilo kakav drugi problem prouzrokovan novonastalim okolnostima. Službenicima koji su uključeni u evidentiranje kontakata ubuduće će biti naloženo da pitaju sugrađane da li će im biti potreban bilo kakav vid pomoći tokom perioda izolacije- naveo je Zelenović.

On je rekao da su volonteri, službenici Gradske uprave, uključeni u rad kol centra i angažovani po potrebi. Napomenuo je da su stigle prijave mladih lekara i tehničara da volontiraju u privremenoj kovid bolnici, te da pažnju javnosti u narednom periodu treba usmeriti na te humane i odvažne ljude.

D.Dimitrijević

Exit mobile version