Pohvale za radnike JKP „Stari grad“

Posle samo nekoliko časova od naše objave da smeće, koje je bacio neodgovorni građani, stoji nekoliko dana na pločniku, radnici JKP „Stari grad“ su došli i odneli ga. Nažalost, i radnici šabačkog komunačnog preduzeća i većina žitelja Šapca postali su žrtve neodgovornih građana koji se ne libe da svoje kućno smeće ostave gde signu bez griže savesti da svojim neodgovorni postupcima nanose štetu svom gradu i da ako se to smeće ne odnese na vreme može izazvati neku zarazu. A naročito tamo gde se okupljaju i igraju deca kakav je slučaj bio i sa ovom pričom koju smo objavili.

Negde 2004. godine uputio sam tadašnjem direktoru JKP „Stari grad“ i članici gradskog Veća zaduženoj za ekologiju projekat koji je za cilj imao edukaciju i stvaranje navike da se većina smeća, a to je moguće, reciklira i tako smanji „pritisak“ na prepunu deponiju koja se tada nalazila na Dudari. Na moje veliko iznenađenje oni su me prosto ismejali sa trvrdnjom da su to gluposti i da je to potpuno neisplativo. Tako smo, umesto selektovanja otpada, došli do situacije sa se smeće baca gde god kome padne na pamet. Naravno, za to se, po pravilu, optuže obični radnici JKP-a sa naglaskom da ne rade svoj posao, što je netačno, a ne stvarni krivci kao što su rukovodioci ovog komunalnog preduzeća i čelnici grad koji nisu sposobni da problem iznošenja smeća sagledaju na pravi način. Jer, verovatno, i oni bacaju đubre gde stignu.

A dok se to ne desi, da selektujemo i recikliramo komunalni otpad, iznošenje smeća plaćaćemo po kvadraturi stana i radnog prostora u kojem živimo ili radimo a bacaćemo ga gde stignemo. Baš nas briga. Samo da je usput i što dalje. A krivićemo nedužne radnike JKP-a što nam je grad prljav.

Ivan Kovačević

Exit mobile version