Počelo „Pozorišno proleće“ u Šapcu

Šesti teatarski festival „Pozorišno proleće“ počeo je sinoć u Šabačkom pozorištu predstavom „Bura“ po tekstu Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića a u izvedbi glumaca Srpskog narodnog pozorišta. Posle pauze zbog pandemije i tehničkih poteškoća, proleće se na široka vrata vratilo u Šabac. Selekcija predstava poznata je od prošle godine sa manjom izmenom a jedno od pravila festivala jeste da se na njemu igraju predstave koje su prethodne sezone ocenjene kao najbolje od strane selektora.

Vladimir Vasilić, direktor Šabačkog pozorišta i direktor Festivala, naglasio je da je siguran da će publika uživati a da u prilog tome govori i ogromno interesovanje Šapčana za predstave budući da su karte već rasprodate.

Režiser predstave „Bura“ kojom počinje festival, Kokan Mladenović, istakao je da mu je posebno drago što se festival održava baš u proleće. „Bura je poslednji Šekspirov komad i zaokružuje njegov opus a napisan je kao delo o praštanju i pomirenju. Za našu publiku pak, to je komad o mržnji i pogubnosti iste. Komad je rađen na početku pandemije a ovo je jedan od prvih festivala na kojem predstava učestvuje,“ rekao je Mladenović. „Poseban kuriozitet je što jednu od glavnih uloga tumači Marko Šelić, Marčelo dok se neke od najznačajnijih pesama iz predstave nalaze na njegovom poslednjem albumu, Nojeva varka, koji je važan i kao društvena stvar, ne samo kao muzička,“ istakao je režiser.

Festival je takmičarskog karaktera a stručni žiri čine Zijah Sokolović, glumac, pisac, reditelj i pedagog, zatim Slađana Kilibarda, rediteljka i Irfan Mensur, glumac, reditelj, i pedagog. „Pozorišno proleće“održava se od 11. aprila do 17. aprila dok će poslednjeg dana festivala glumci Šabačkog pozorišta u čast nagrađenih odigrati predstavu pod nazivom „Kad se mi mrtvi probudimo“ po tekstu Henrika Ibsena.

Irfan Mensur, član žirija, ovom prilikom istakao je da Šabac zaslužuje jedan ovakav festival nazvavši ga „praznikom  pozorišta“  kao i da ostalim gradovima u Srbiji treba sličnih festivala. „Kultura treba da bude opšta i ne treba da bude centralizovana te zahteva negovanje što Šabac svakako i čini,“ rekao je Mensur.

Pored predstava, festival čine i dve promocije knjige kao prateći program u Galeriji „Vladislav Lalicki.“

A.Giner

Exit mobile version