Počeli radovi na uređenju Savske avenije

Najvažniji korak u početku realizacije „Sava parka“

Radovi na uređenju Savske avenije predstavljaju prvi i najvažniji korak u početku realizacije „Sava parka“, velikog zelenog kompleksa grada koji se prostire na površini od oko 300 hektara, a obilovaće različitim sadržajima čija su okosnica sport i rekreacija. Ideja je da se u početnoj fazi centar grada poveže sa Šabačkom tvrđavom i stvori prostor koji će koristiti svim sugrađanima, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović tokom obilaska radova prošlog ponedeljka.

-Projekat „Sava park“ podrazumeva potpuno drugačiji pristup jednog grada reci od onoga na šta smo navikli. Najatraktivnija zona u našem gradu opredeljena je na korist svim građanima. Nije za stanovanje, niti za bilo čiju privatnu zaradu, ovo je javna stvar i koristiće svim građanima, za sport, rekeraciju, kulturu, sve one sadržaje koje smo predvideli. Zahvaljujem se svim građanima koji su učestvovali u zajedničkom kreiranju ovog važnog projekta. U prvoj fazi biće urađen prilaz i povezivanje centra grada sa tvrđavom. Paralelno sa ovim se završavaju i projekti u vezi sa daljim nastavkom radova na „Sava parku“, a to su kanal 1, kanal 2 i jezero. To će pomoći da ovaj prostor dobije pun sadržaj zelenila, kao i vodenih površina, u kojim će biti prostor za uživanje svih Šapčana- objasnio je Zelenović i dodao da je rok za izvođenje radova kraj novembra, ali najvažniji deo posla koji će omogućiti funkcionalnu upotrebu biće gotov do početka Šabačkog vašara.

Kako je rekla arhitekta JP „Infrastruktura“ Šabac Ksenija Lukić, inspiraciju za projekat pronašli su u zapadnoevropskim zemljama.

-Te zemlje se i same bore sa nekim vrstama izazova poput poplava i visokih voda. Uglavnom su u pitanju holandski i danski modeli i njihove inovacije smo pokušali da primenimo koliko smo mogli i u našim uslovima. Projekat realizacije Savske avenije trajaće nekoliko meseci, a treba da poveže centar grada sa šabačkom tvrđavom, tako što ćemo imati niz novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza, zelenih uređenih površina, dečije igralište, potpuno nov mobilijar, prilagođen novim evropskim standardima u pogledu eneretske efikasnosti, pošto je to osnovna koncepcija celokupnog Parka. Stvaramo novu javnu zonu za rekreaciju i ugođaj koja će biti na korist svim građanima Šapca- istakla je Lukićeva.

Vrednost radova koje finansira Grad Šabac je 110 miliona dinara, a trenutno se radi prva zona pristupa „Sava parku“ površine desetak hektara. Realizacijom celokupnog projekta biće omogućeni izlazak grada na reku, ulazak parka u grad, zaštita od visokih podzemnih i nadzemnih voda, pozitivan uticaj na mikroklimu grada, uspostavljanje mreže ekoloških koridora kroz grad, ostvarenje biodiverziteta, razvoj sportsko- rekreativnih, kao i memorijalnih, kulturnih i verskih sadržaja, ali i turističkog potencijala Šapca.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

Exit mobile version