Počela vakcinacija najugroženijih, oprez tokom praznika

U Opštoj bolnici smešteno 156 pacijenata

Tokom poslednja dva dana na dnevnom nivou beleži se manje od 100 novozaraženih kovidom- 19. U Mačvanskom okrugu je 169, u Šapcu 72 novih slučajeva zaraze. U Opštoj bolnici smešteno je 156 pacijenata, među kojima je mnogo njih sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Upravo zato neophodno je da predstojeće praznike sugrađani provedu poštujući sve preporuke, u najužem krugu porodice, poručeno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u četvrtak u Gradskoj kući.

Kako je rekao v.d.direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković, s početkom vakcinacije i padom broja obolelih „nazire se svetlo na kraju tunela, ali treba imati u vidu da virus bira osetljive osobe“. Ukupan broj aktivno obolelih u okrugu je više od 2.400.

-Više od 70 novozaraženih je veliki broj, ne smemo da se opuštamo. Boj hospitalizovnih 156, mnogo je intubiranih, što znači da su u pitanju teške ili srednje teške kliničke slike. Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ obavlja jako važan posao zajedno sa nama- vakcinaciju najstarijih sugrađana, korisnika u Gerontološkom centru Šabac. Najvažnije oružje u borbi protiv pandemije smo dobili, radujemo se i to nas očekuje u narednoj godini- aktivna vakcinacija svih koji žele da prime vakcinu. Sama vakcinacija ne znači da ljudi ne treba da poštuju mere. Danas dočekujemo Novu godinu i kao nikada do sada je važno da u najužem krugu bližnjih provedemo praznike. Virus bira samo one koji su osetljivi i čim smanjimo broj kontakata epidemija se neće širiti. Komunalna milicija je uradila ogroman posao u danima za nama. Kontrolisani su ugostiteljski objekti i svi koji na bilo koji način ugrožavaju život zajednice i tu se vide rezultati. Novu godinu proslavimo kako moramo, a kada pobedimo virus proslavićemo sve što smo izgubili ovih devet meseci- poručio je dr Vujković.

Zamenik gradonačelnika Blaža Knežević čestitao je sugrađanima predstojeće praznike.

-Sugrađanima čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Njihovim porodicama u narednoj godini želim dobro zdravlje, puno ljubavi i blagostanja. Ostaje molba da se u novogodišnjoj noći i tokom narednih praznika ponašamo odgovorno i da proslavimo u krugu porodice. U 2021. želim sugrađanima srećnu i uspešnu godinu iz Šapca kao grada budućnosti i Srbije kao jake i stabilne države- istakao je Knežević.

D.Dimitrijević

Exit mobile version