Pobrao sve najprestižnije pesničke nagrade

0

Šabačkom pesniku Tomislavu Marinkoviću nagrada “Desanka Maksimović”

Poznati šabački pesnik Tomislav  Marinković laureat je prestižne nagrade po najvećoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović. Petočlani žiri u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik) istakao je u obrazloženju da je: „Tomislav Marinković sredinom osamdesetih godina ušao krupnim koracima u srpsku poeziju, a svakom novom knjigom je usavršavao poetički iskaz donoseći veoma delikatnu lirsku notu obeleženu emotivnim i misaonim tokovima u razvoju srpske poezije“.

Marinković je prvu zbirku objavio još 1983. godine, brzo je neapredovao na lestvici domaćih pesnika i danas je jedan od najpoštovanijih i najuvaženijih. Prethodne godine je prestižna plava edicija Srpske književne zadruge objavila zbiruku izabranih pesama Tomislava Marinkovića. On je i dobitnik  najznačajnijih  pesničkih nagrada u Srbiji: “Branko Miljković!”, “Vasko Popa”, “Miroslav Antić”, kao i Disone nagrade za ukupno pesnilko delo. Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski,japanski, slovenački i makedonski jezik.
Prema pisanju „Sputnjika“ nagrada će biti uručena najverovatnije početkom oktobra, ali je to uslovljeno epidemiološkom situacijom.

D.E.

Facebook komentari

Leave A Reply