„Plavi krug“ istrčali i humani Šapčani

Podrška obolelima od dijabetesa

Na Svetski dan dijabetesa, 9. Maraton i trke podrške osobama sa dijabetesom „Plavi krug“ ove godine organizuje se u malo drugačijem konceptu zbog trenutne situacije sa korona virusom. Svako ko je želeo da učestvuje i da podršku osobama sa dijabetesom, mogao je da izabere jednu od četiri distance (42km, 21km, 10km i 5km) koju želi da istrči u periodu od 14. do 28. novembra u svom gradu kad mu odgovara, a učešće su uzeli i humani Šapčani: novinar „Podrinskih“ Hanibal Kovač, triatlonka Dragica Pavlović, istoričari umetnosti Tamara i Filip Kovačević, Dejan Milošević.

Hanibal Kovač istrčao je 10 kilometara i istakao da svaki pojedinac treba da pokaže spremnost da pomogne onda kada je u mogućnosti.

-Treba koristiti svaku priliku ako si u mogućnosti da pomogneš bolesnima i onima koji imaju problema. Svaki vid sportskog angažmana koji ima humanitarni karakter treba podržati i uzeti učešće u svemu tome. Jako je važno da skrenemo pažnju na bolesne. Mi kao društvo nemamo pravo da ne budemo saosećajni. Empatija je najvrednija ljudska osobina, moramo pomoći svakog trenutka, kad god nam se ukaže prilika- naglasio je Kovač.

Simbolični start ovih trka po celoj Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini bio je u 12 sati. Na taj način organizatori podsećaju javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života važni u sprečavanju pojave dijabetesa kao i u dobroj gliko regulaciji. Pored sportista i rekreativaca, na trkama učestvuju i osobe koje imaju dijabetes i tako na ličnom primeru pokazuju da ne postoje granice u životu sa dijabetesom. Opširnije u štampanom izadnju „Podrinskih“.

D.D.

Exit mobile version