„Pizderac“

77. dan protesta šabačkih naprednjaka – bravo Anđo

Članovi Srpske napredne stranke, njihovi koalicioni partneri i simpatizeri održali su u prošlu sredu, ispred Gradske uprave u pešačkij zoni, 77. protest na kojem traže ostavku gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića. Na protestu su govorile Svetlana Stanković, odbornica SNS-a u Skupštini grada i Anđelka Marković, predsednica Saveta MZ Donji šor i poverenik Mesnog odboda SNS-a za “Donji šor”.  Anđelka je, ako ste pratilili ono što sam do sada pisao, moj politički favorit među šabačkim naprednjacima. I, evo, posle ovog govora, ali i onih prethodnih, baš sam ponosan na nju. Kako bi sad moj kolega i prijatelj Hanibal Kovač rekao, ili napisao, “prepišala” je sve “šabačke doktore”, razne lekare i nadrilekare, direktore javnih preduzeća, učiteljice, privrednice, poverenike, botove i ostale tuc muc političare, “uzduž” i “popreko”.

Međutim, ja ne pišem te “bezobrazne” reči pa ću napisati samo: ANĐO, BILA SI SJAJNA!!!

Da je kojim slučajem Anđelka nastupila na nekom Festivalu monodrame i pantomime, kao što je onaj, recimo, u Zemunu, zasigurno bi pobedila. Tečan govor sa dramskim pauzama i besprekorna dikcija kao i svrsishodna gestikulacija daju njenim govorina snagu i jasnoću što je svrstava na prvo mesto govornika svih 77 protesta. Ne bi me čudilo ako je direktorka Šabačkog pozorišta angažuje za neku predstavu.

Naravno, utisak bi bio mnogo bolji da je scenarista bio malo inspirativniji i da je tekst bio kvalitetniji, dostojan talentu govornice. Prostački rečnik Srpske napredne stranke, po ugledu na vokabular njihovog predsednika, očite laži koje naprednjaci pokušavaju da prikažu kao istinu, neprimerena vređanja političkih protivnika nije dozvolio da se Anđa pokaže u još blistavijem izdanju. Jer, baš te reči koje su trebale da budu “opijum za široke narodne mase” a koje mnogim šabačkim naprednjacima zastaju u grlu, mogle su da pokvare opšti umetnički dojam. Ali, Anđelka je sve to iznela na profesionalan način. I oduševila.

Anđelku za gradonačelnicu

Dakle, kao što smo imali priliku da vidimo u svih ovih 77 dana “mitingovanja” i dugogodišnjim “zakupljenim terminima” na lokalnoj televiziji kao i na brojnim, samo za odabrane, konferencijama za štampu Anđelka nema konkurenciju. Njeni nastupi su uneli sjaj i vedrinu u učmale, dosadne, monotone i iritirajuće govore sadašnjih (kažem sadašnjih jer mnogi od njih uskoro neće biti tu) partijskih drugova. Građanima su već odavno dosadili i dojadili “velikani” šabačkih naprednjaka koji pred mikrofonima i kamerama mucaju, stenju i uzdišu ko’ da, ne daj Bože, imaju stomačne probleme.

Za razliku od Anđelke oni nikako da shvate da ako žele da kažu nešto što je korisno da se čuje i zapamti, bez obzira što lažu, moraju da uzmu dovoljno vremena da jasno istaknu tu misao.

Zato smatram da je “naša” Anđa najbolji i najozbiljniji kandidat za budućeg gradonačelnika (gradonačelnicu) Šapca. A, s obzirom da je žena, verujem da ni međunarodna zajednica neće imati ništa protiv. “Dapače”…

Ja rekoh i …

Evo, ja rekoh i spasoh dušu svoju. A Anđa ako me se seti, kad postane gradonačelnica, seti se ako ne onda ništa. Ovo je bila moja dužnost… I ubeđenje…

Ivan Kovačević

Exit mobile version