PITALI SMO: Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu i šta očekujete u 2023. godini?

Dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac

Godina na izmaku u šabačkoj bolnici bila je vrlo dinamična. Epidemija Kovida 19 počela je da gubi na jačini i po prvi put od 2020. godine, čini mi se da se nazire kraj. Nema dileme da nas je epidemija značajno iscrpela, ali evidentno je da je zdravstveni sistem u Srbiji, kao i šabačka bolnica položila najteži ispit do sada. Ovo su bile vanredne okolnosti, možda do sada najteži trenutak za zdravstvo u Srbiji i u svetu.

Uprkos teškoj kadrovskoj situaciji u šabačkoj bolnici, zbog bolovanja zaposlenih, starosnoj strukturi, odlasku lekara u penziju i u privatni sektor, lošoj zdravstvenoj politici iz prošlih vremena, kada su bukvalno specijalizacije  bile “ukinute”, uspeli smo da pošaljemo 45 mladih lekara na specijalizacije i uže specijalizacije, i verujemo da će se  isti trend nastaviti. Oni će u narednom periodu biti noseći stub naše ustanove. Tokom 2022. godine naši lekari pohađali su brojne stručne edukacije, uvedene su nove procedure, a stiglo nam je i dosta nove opreme. U bolnicu su dolazili konsultanti u zaista velikom broju, na šta smo zaista ponosni, koji su nas edukovali i pomagali da implementiramo nove procedure iz oblasti minimalno invazivne hirurgije, kardiologije, ortopedske hirurgije …

Prvi put u istoriji šabačkog zdravstva u našoj ustanovi u maju mesecu ugrađen je pejsmejker. Urađena je po prvi put operacija tumora nadbubrega, a značajni pozitivni pomaci dogodili su se i u oblasti ortopedije, sve službe se ravnomerno razvijaju…

U 2023. godini očekujem nova zaposlenja lekara, medicinskih sestara i tehničara. Predstoje nam nove edukacije zaposlenih, a smatram da ćemo najviše energije usmeriti na formiranje angio sale. U tom smislu akcenat stavljamo na dalji razvoj interventne kardiologije, što bi zaokružilo priču i doprinelo da se naša vizija ostvari. Mislim da je ovo realan zadatak u pružanju zdravstvenih usluga jedne regionalne bolnice kao što je naša.

Takođe, u godini pred nama očekujem završetak izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove bolnice. Nadam se da će projekat ući u novu fazu i da će tokom 2023. godine biti raspisan tender za izvođenje građevinskih radova.

U Novoj 2023. godini sugrađanima želim pre svega dobro zdravlje, sreću i uspeh na ličnom i poslovnom planu.

Exit mobile version