Pismo Zavoda za javno zdravlje politički pamflet funkcionera SNS-a

Zelenović kaže da se obratio ministru zdravlja s pitanjem u kom svojstvu nastupa dr Vujković

Prema izveštaju Zavoda, u Šapcu je dva nova pozitivna na kovid- 19. U Opštoj bolnici smešteno je 42 osobe, zabeležen je jedan prijem i četiri otpusta, saopšteno je na konferenciji za novinare u utorak u dvorištu Gradske kuće.

U kovid ambulantu javilo se 79 pacijenata, 20 sa tegobama i 59 zbog kontrolnih pregleda. PCR testom testirano je 30 osoba, 18 sa tegobama i 12 je retestirano.

-Stigli su rezultati uzorkovani 22. i 23. avgusta, ukupno 30, od kojih su 22 bili pacijenti sa tegobama i osam retestiranih. Jedan retestirani i jedan sa tegobama su pozitivni. Podsećam da moramo nastaviti sa poštovanjem mera kao što su fizička distanca, nošenje zaštitne maske, obavezna dezinfekcija ruku i smanjena okupljanja- rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Policijska uprava Šabac kontrolisala je 73 lica u izolaciji, 70 telefonskim putem i tri nenajavljeno na adresi stanovanja. Svi su poštovali meru izolacije i nije bilo osnova za pokretanje postupaka protiv njih. Tri ugostiteljska objekta prekršila su ograničeno radno vreme i protiv njih će biti podnete prekršajne prijave. Komentarišući otvoreno pismo Zavoda za javno zdravlje, koje je potpisao v.d. direktor dr Branko Vujković, gradonačelnik Nebojša Zelenović je rekao da je to politički pamflet i da to ne može biti dopis te zdravstvene ustanove.

-Otvoreno sumnjam da je ovo pismo Zavoda, pre liči na politički pamflet. Ne znam u kom kapacitetu sada nastupa dr Branko Vujković i s tim u vezi smo danas poslali pismo ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru u kome tražimo da nas izvesti da li je dr Vujković i dalje vršilac dužnosti direktora ove ustanove, pošto ovo ne može biti pismo takve ustanove. On ne piše kao direktor i ovo je političko saopštenje Srpske napredne stranke. Kada neko postupanje komandanta Štaba ocenjuje kao politički performans, ne znam tačno na šta misli. Mi smo sinoć na Štabu usvojili pismo kriznom štabu Vlade kojim tražimo razjašnjenje situacije, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo. Kada ukinete vanrednu situaciju, prestaju da važe mere o ograničenom radnom vremenu, kao i druge posebne mere. Sledeći korak je ponavljanje izbora na 27 mesta, imajući u vidu naredbu o zabrani  okupljanja više od 10 ljudi- naveo je Zelenović i osvrnuo se na rečenicu iz pisma „imate još vremena da ukinete vanrednu situaciju da ne biste ugrozili zdravlje dece“, koja upućuje na to da su izbori trebali biti održani pre početka školske godine.

-Preksinoć smo usvojili mišljenje Zavoda da treba da se ukine vanredna situacija. Svakako mislim da je za javno zdravlje građana bolje da zaštitne mere traju nedelju dana duže nego nedelju dana kraće. Ja to ne razumem. Valjda se zdravlje dece štiti tako što se primenjuju zaštitne mere, a ne da se ne primenjuju. Dalje kaže „nemojte odlagati ukidanje da biste pravili predstave u kojima delite tri maske po detetu i tablete vitamina C sa cinkom“. U  ovom pismu dr Vujković to naziva političkom predstavom. Zdravstvene pakete naziva lekovitim, a predstavnici Zavoda su tu akciju pohvalili na Štabu. Ja to smatram činom solidarnosti, paketi se dele svima bez obzira na socijalni status, godine i političko opredeljenje- podvukao je gradonačelnik.

Reagovao je i na rečenice „vi ste se svakako odlučili za behatonizaciju Šapca u borbi za pluća grada i podelu „lekovitih“ paketa“, kao i konstataciju da mu „ugrožavanje javnog zdravlja svakako nije strano“.

-Kakve veze ima Zavod sa infrastrukturom i ozelenjavanjem grada? Prvo su nas optužili da nismo uveli vanrednu situaciju kad je nije bilo moguće uvesti, 20. juna, jer smo 21. juna imali izbore i valjda smo to trebali da zabranimo, budući da se dopis odnosio na način sprovođenja izbora. Nekoliko dana kasnije, kada smo uspeli da dobijemo podatke o obolelima, optužili su nas da smo izmislili vanrednu situaciju. Nakon toga odbornici SNS-a nisu glasali za to, a posle dve nedelje su nas optužili da to nismo ponovo uradili na vreme. Sad traže da ukinemo vanrednu situaciju i mi ćemo je ukinuti prema pravilima. Mi nemamo i ne možemo da imamo poverenja u doktora Vujkovića, jer je lično naredio da se zatvori „Jazaki“. Da nismo reagovali i omogućili da se ta odluka promeni sad bi 3.000 ljudi u Šapcu ostalo bez posla. On je opasan čovek koji zloupotrebljavajući funkciju piše političke pamflete i nastavlja dalje da obmanjuje javnost- naglasio je Zelenović i na poruku iz pisma „ukinite vanrednu situaciju i pustite građane da žive“ odgovorio da je „njegov zadatak da se bori protiv zaraze, te da jedva čeka da budu izbori, jer će to značiti da je bolest pobeđena“.

Dodao je da će kad se svi nadležni izjasne i procedura sprovede do kraja, vanredna situacija biti ukinuta, te da očekuje da će to biti do kraja nedelje.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da je u toku nabavka zaštitnih maski za učenike i osoblje osnovnih i srednjih škola, a zajedno sa njima deliće se i koncentrat dezinfekcionog sredstva natrijum hipohlorita, kako bi škole organizovale dezinfekciju u svojim objektima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version