Pisma iz šabačkog arhiva

Otvorena izložba na Trgu šabačkih žrtava

Izložbom „Pisma iz šabačkog arhiva“, otvorenom u petak u Otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava, Međuopštinski istorijski arhiv nastavio je sa obeležavanjem 101. godišnjice od završetka Velikog rata i oslobođenja Šapca u njemu. Cilj je da se građanima predstavi deo epistolarnih svedočanstava koja se čuvaju u ovoj ustanovi. Izložba se sastoji iz 15 panoa na kojima su prikazana pisma koja se čuvaju u toj ustanovi, a ta vrsta građe je veoma posebna, jer nam često daje uvid u ličnost samog autora. Reč je o prepiskama kneza Miloša, Jevrema Obrenovića, kralja Milana, kraljice Natalije, Stojana Novakovića, Janka Veselinovića i mnogih drugih.

Četiri dela izložbe

-Ovom prilikom izašli smo u javnost sa idejom da prikažemo samo jedan deo građe koju pohranjujemo u našim depoima, da se na neki način još više približimo građanstvu. Nastavljamo tradiciju izlaganja na gradskom trgu, peti- šesti put zaredom u poslednjih nekoliko godina i nadamo se da će tako biti ubuduće- istakao je direktor Arhiva Davor Stanojević.

Autor Ivan Dosković napomenuo je da je izložba koncipirana iz nekoliko delova: prvi obuhvata lična pisma znamenitih članova dinastije Obrenović, drugi pisma znamenitih ljudi iz kulturnog i političkog života Srbije iz 19. i 20. veka, treći pisma znamenitih Šapčana i građanskih udruženja u Šapcu krajem 19. i početkom 20.veka, poslednji čine pisma ratnih ratnih zarobljenika iz logora.

-Bio je izazov spremiti izložbu, zbog obilja građe i pisama koja se čuvaju, a izbor je bio takav da svako može, u skladu sa svojim afinitetima, da pronađe nešto što ga interesuje u istoriji i da na neki način obogati svoje znanje. U donjem delu panoa je osvrt na tu istorijsku ličnost u vidu kratkih istorijskih podataka, te izložba ima edukativno- informativni karakter. Na taj način, sugrađani mogu da imaju lični uvid u to zašto je ta osoba značajna za istoriju grada- objasnio je Dosković.

Kako se polako kovala bogata istorija Šapca

Otvarajući izložbu, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Tatjana Marković je naglasila da je to najbolji primer kulture u pokretu.

-Otvorena galerija na trgu postoji već nekoliko godina. Posebno raduje prilika da šabački istorijski arhiv, koji je vrlo važna i značajna institucija, ne samo u kulturi našeg grada, nego generalno, može da deo svog značajnog materijala predstavi na ovaj način. To nam pruža mogućnost da pre svega slučajni prolaznici, svi zainteresovani građani, u svakom momentu mogu da pogledaju pisma koja su izložena na ovim panelima, da pritom i sami da donesu neke lične zaključke, ali i da sagledaju vrlo bogat materijal na način primeren njihovim interesovanjima. Kada pogledate ovu izložbu, možete da razmišljate o tome kako nam se jezik razvijao u poslednjih 200 godina, kakvu intimnu prepisku su imale značajne ličnosti iz našeg grada, kako se polako kovala bogata istorija Šapca na koju tako često volimo da se pozovemo, smatrajući da, ukoliko poznajemo prošlost, onda možemo da govorimo da smo potpuno pozvani da stvaramo budućnost- rekla je Markovićeva.

Prikazana pisma čuvaju se najvećim delom u zbirci Poklona i otkupa, a korišćeni su i fondovi Šabačkog suda, Francuskog kluba i drugih građanskih udruženja iz Šapca.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version