„Pisma iz Avganistana“ u subotu na sceni Šabačkog pozorišta

Poslednja premijera u sezoni

Poslednja premijera u sezoni na temu „Lokalpatiotizam“, predstava „Pisma iz Avganistana“, po tekstu Branka Golubovića, biće izvedena u subotu od 20 sati u Šabačkom pozorištu. Kultnu Golubovićevu knjigu, na inicijativu mladog glumca Nikole Brekovića, dramatizovao je Ivan Velisavljević, a režirao Ivan Tomašević i nastala je predstava hibridne forme, u kojoj se teatar kombinuje sa pank- rokom. „Pisma iz Avganistana“ je kultna šabačka knjiga objavljena 2009. godine u izdanju ŠLF-a. Nastala je na osnovu mejlova koje je Golubović slao svojim prijateljima i porodici, tokom rada za italijansku nevladinu organizaciju „Intersos“, u mirovnoj misiji u Avganistanu.

Susret tri generacije

-Čini mi se da je ovo pravi zaključak sezone koja za okosnicu ima lokalpatriotizam, jer je u pitanju šabačka kultna knjiga kultnog autora i svi okupljeni u radu na projektu došli su privučeni dobrom energijom. Nikola Breković, koji izvodi predstavu, istovremeno je i autor, inicijator projekta. Došao je sa jednom verzijom dramatizacije i izrazio želju da to radi kao monodramu u Šabačkom pozorištu, što sam prepoznala kao autentičnu potrebu mladog glumca iz Šapca i videla u tom tekstu ili budućoj predstavi mogućnost da susretnemo u hibridnoj formi pozorište i pank, ali takođe i dve generacije iz jednog grada. Generacija na sceni bavi se nekom drugom, rokerskom generacijom iz istog grada, a mi koji smo iza scene pripadamo nekoj trećoj generaciji, pa može da se kaže da je ovo susret tri generacije- podvukla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac.

Na sceni se, pored Nikole Brekovića, nalazi muzički tandem grupe Moon: gitarista Milan Katanić i basista Milan Stanković. U autorskom timu predstave su i Stevan Marinković, Darko Pavlović, Selena Tomašević i Grupa „Kombinart“.

Ideja o monodrami postojala je duži period, a poslednji trzaj razmišljanja o realizaciji pokrenuo je Stevan Marinković. Onda se u priču uključuje Šabačko pozorište i Velisavljević i dolazi se do gotovog teksta spremnog za scenu, objasnio je Breković.

-Bilo je jako zanimljivo raditi na ovoj predstavi, jer je taj čovek otišao iz zone komfora u neki „srednji vek“ i sve to nama iz prve ruke ispričao, dešavanja koja su njega zaticala u Avganistanu, bez ikakvog kukanja. Mislim da je to možda i snažna poruka ljudima, koji, kad se nađu u sličnoj situaciji, da izađu iz zone komfora, odmah počinju da se žale, crpe energiju drugih ljudi zbog toga, a on ode negde tamo i to nama opiše na jako zanimljiv, duhovit i komičan način- istakao je Breković.

Rokenrol prvi put institucionalno prihvaćen

Tomaševiću nije prvi put da radi sa mladim glumcima i sa zadovoljstvom se uključio u rad na projektu, poštujući angažovanost kolege na koga, smatra, treba da se ugledaju mlade generacije te profesije.

-O vrednosti koju predstavljaju „Goblini“ se već sve zna, ali na temu koja je obrađena u knjizi može da se mašta i govori do ujutru. To smo mi jednim delom uradili na sceni i mislim da ovo nije kraj, da će predstava da raste i da će na 20-30. izvođenju da uradi nešto novo u čemu će glumac sam da uživa, ali i publika- rekao je Tomašević.

Ovom predstavom šabački rokenrol stekao je pravo građanstva, naglasio je stručni saradnik Marinković.

-Ovo je prvi put da je u ovom gradu, gde decenijama postoji rokenrol, neka institucija stala iza nekog rokenrol projekta. Branko Golubović je jedan od mojih najboljih prijatelja i mnogo vremena smo proveli zajedno. Radio sam neke tekstove za „Gobline“, za album „U magnovenju“, nekoliko godina smo zajedno vodili emisiju na drugom programu Radio Šapca. Jednom je Džoni, glavni lik, došao kod mene, izneo sam mu svoju ideju i on je priznao da o tome razmišlja odavno. Pitao sam Goluba, on je prihvatio bez problema i tako je počeo rad na projektu- naveo je Marinković.

U predstavi se sreću Avganistan, Šabac i Džalalabad u tački u kojoj se postavlja pitanje ko je tu „necivilizovan“, divlji, egzotičan ili udaljen. Ona predstavlja izvedbeni putopis, ali i živi spomenik šabačkoj rokenrol tradiciji. Namenjena je svim ljubiteljima zvuka „Goblina“, poštovaocima lika i dela Branka Golubovića.

D.Dimitrijević

Exit mobile version