Pesničko veče u okviru Meseca mladog autora

U okviru Meseca mladog autora u četvrtak je u Kulturnom centru u Šapcu predstavljena mlada pesnikinja, učenica treće godine Škole primenjenih umetnosti, Jelena Milić. Urednik Književne scene Branka Todorović, koja je otkrila Jelenin talenat, rekla je da postoji spona između njenog primarnog opredeljenja i poezije.

-Jelena je pokazatelj da talenat može da ode mnogo dalje od onoga na šta se primarno usmerila. Ona je skrivala taj svoj drugi talenat, ali sticajem okolnosti, ja sam nekako doprla do njega i prijatno sam se iznenadila kada sam videla da ta devojka ume da promišlja i sve ono što ne kaže slikom, ona kaže pesmom. Promišlja veoma duboko, njen lirski subjekat je veoma izražen, ima veoma pošten i otvoren odnos kako prema samoj sebi, tako i prema životu. Ona je jedna lirska, osećajna duša, koja ima stav. Njene poruke su veoma snažne i ono što pokušava da kaže kroz poeziju jeste njena pobuna protiv svakodnevnice, svega onoga na šta niko, a pogotovo mlad čovek koji treba da ima budućnost ispred sebe, ne može da pristane. Jelena je izgradila taj svoj kosmički lavirint ili međuprostor u kome obitava. Verujem da će za poeziju Jelene Milić tek da se čuje i da će Jelena, tragajući za sopostvom, stići daleko- rekla je Todorovićeva.

Jelena je publici pročitala deo svog pesničkog opusa, u kome dominiraju rodoljublje i ljubav, podsetivši da su joj uzori Vladislav Petković Dis, Desanka Maksimović i Žak Prever, čija se prisutnost oseća u njenim stihovima.

D.Dimitrijević

Exit mobile version