Pesničko veče Tome Marinkovića prvi put u Lipolistu

Nakon 40 godina stvaranja pesnik se prvi put predstavio u rodnom selu:

Pesnik Tomislav Marinković koji ove godine obeležava 40 godina pesničkog stvaralaštva, prvi put imao je svoje predstavaljanje i književno veče u rodnom selu Lipolist kod Šapca u kom i živi. Puna sala seoskog Crkvenog doma ispunila je i pesnikovo srce, a posle toliko decenija, ponovo je imao i tremu.

I tako su se na prvoj Književnoj večeri organizovanoj u rodnom selu pesnika Tomislava Marinkovića čuli njegovi stihovi.

„Zaista sam bio na mnogo književnih večeri i u početku kao mlad pesnik imao sam tremu naravno, ali kasnije to sam prevazišao. Večeras to nije trema ali je nekakv lep spoj, mnogo mi je drago što u svom selu imam priliku da se prvi put predstavim kao pesnik sa svojom poezijom. Sa druge strane postoji jedno tako fino i prijatno uzbuđenje zbog ovih ljudi sa kojima ja živim, ali mi u životu imamo sasvim neke druge susrete i teme“, navodi pesnik Tomislav Marinković.

Meštani Lipolista, sa pažnjom su slušali stihove koje je govorio prvak Šabačkog pozorišta Slobodan Petranović Šarac.

„Svi kažu pesnik, nešto čuju sa strane, nešto pročitaju, oni svi znaju da sam ja pesnik ali nikada nismo imali susret na taj način da ja govorim svoju poeziju u Lipolistu, ovo mi je prvi put, i oni su imali priliku da me kao meštanina upoznaju nešto drugačije nego što je to bio slučaj do sada“, kaže Toma.

Lipolist je mesto večite inspiracije, selo sa hiljadu lipa iznedrilo mnoge talente među kojima je i pesnik Toma.

„Kad sam ugledao svet ja sam video slike iz Lipolista. Dakle jedna beba prvo vidi slike mesta odakle je. Ja sam kasnije išao u Beograd, živeo sam tamo, ali sam se vratio i to je nekako zapisano u meni. U mom biću je zapisano da sam ja ovde progledao i normalno je da se to odrazi na moju poeziju“, ističe Toma Marinković.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version