Patrijarh srpski Irinej osveštao Hram Svete Trojice na Letnjikovcu

14523276_1805938649662800_6295837231187949555_n

Danas je u Šapcu održano svečano osvećenje novopodignutog Hrama Svete Trojice na Letnjikovcu. Svečani obred osvećenja izvršili su Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije. Čin osvećenja počeo je u osam sati, a u nastavku je održana svečana arhijerejska liturgija sa pričešćem, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. U znak sećanja na ovaj čin, posadili su drvo ginko u dvorištu pored crkve.

-Ovo je veliki dan za ovaj kraj i šire, velika radost za sve nas, pre svega zbog divnog podignutog Hrama, a posebno zbog prisutnosti naroda u ovako velikom broju, što govori i svedoči  da nas narod nije zaboravio crkvu, nije zaboravio ni svoju istoriju, ni svoju kulturu i da se polako vraćamo onome od čega smo jedno vreme bili dosta udaljeni. Ovo je dobar znak, jedno veliko ohrabrenje da ćemo ipak i ova iskušenja koja su prisutna nadvladati kao i sva ona prethodna- poručio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej nakon besede.

Gradonačelnik Zelenović istakao je da je ovo veliki dan za grad i pravoslavne vernike.

-Mislim da smo se svi zajedno potrudili da budemo dobri domaćini i da niko ne može da kaže da na bilo koji način nije ponosan na naš grad. Ja sam kao gradonačelnik i Šapčanin ponosan na naše sugrađane iz Pocerskog Pričinovića i Letnjikovca koji su pomogli da se ovaj Hram izgradi, kao i na sveštenika Rada Todorovića, starešinu ovog Hrama i sve njegove saradnike koji su se potrudili da zaista na pravi način predstavljaju versku zajednicu u ovom delu našeg grada. Na kraju, naš rad se vrednuje po tome koliko doprinesemo našoj zajednici i šta ostavimo za budućnost, a ovo je pokazatelj da u slozi i dobroj saradnji mogu da se urade divne stvari. Sveštenik Rade Todorović i njegovi prijatelji, parohijani, zaista su učinili dosta toga da ostave svojim potomcima i da budu ponosni na svoje mesto, svoju crkvu i naravno, svi Šapčani zajedno sa njima- rekao je Zelenović.

Gradnja Hrama počela je 2007. godine, da bi pre tri godine, nakon što je Letnjikovac dobio status crkvene opštine, bila intenzivirana, a sredstva su obezbeđena donacijama meštana.

D.Dimitrijević

Exit mobile version