Panika se proširila i među Šapčanima

Hapšenja zbog falsifikovanja diploma na Univerzitetu „Union-Nikola Tesla“

Negde sredinom novembra objavljena je vest da je policija, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila 17 osoba zbog sumnje da su učestvovali u falisifikovanju fakultetskih diploma a tu vest saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U tom saopštenju se navodi da je zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni G. K. (48) odgovorno lice Univerziteta „Union-Nikola Tesla“, kao i A. K. (28) i M. A. (35) zaposlene na univerzitetu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici LJ. N. (42), D. S. (1992) i D. M. (49) .

Uhapšeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (44) i N. S. (47) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara. Sumnja se da su A.K. i M. A. po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su, kako se sumnja, unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja. T.I, N. S. i A. K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju. LJ.N, D. T, T. S, I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A.L, N. S. i T. I. kako bi posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela. LJ. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

I verovatno bi se na ovu vest brzo zaboravilo, jer se to smatra normalnost za Srbiju da nije nastala panika među onima koji su te diplome kupile a koje su im omogućile da, uz partijsku knjižicu, „napreduju“ u poslu.

A koliko je strah bio jak pokazuje i činjenica da su pojedinci izgubili opreznost i počeli međusobno da se „teše“ preko društvenih mreža.

Jedna takva konverzacija stigla je i u Redakciju „Podrinskih“. Reč je o diplomama koje su kupljene za rad u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u Šapcu a iz koje se jasno vidi da se ta „kupovina“ radi u dogovoru sa

Potpunu kontrolu nad radom Doma zdravlja, godinama, ima Nemanja Pajić, kome je ova ustanova „partijski plen“ i služi za skupljanje sigurnih glasova ali i za zaopšljavanje svojih kadrova. Ne znam šta će o ovome reći direktorka, za koju sam smatrao da je čestita, ostaje da se vidi.

Takođe, ostaje da se vidi da li će se oglasiti tužilaštvo i policija. Jer ako smo do ovoga došli mi onda bi to za njih trebao da bude „mačji kašalj“.

Kupovina diploma predstavlja oblik prevare i dovodi u pitanje integritet obrazovnog sistema. Pored toga, ima ozbiljne posledice po pojedinca koji koristi lažno stečenu diplomu, kao i po društvo u celini. Lažne diplome narušavaju poverenje u obrazovni sistem, smanjuju vrednost legitimno stečenih diploma i mogu imati ozbiljne posledice na profesionalnu karijeru pojedinca kada se otkrije falsifikat. Međutim, to očito ne smeta Nemanji Pajiću niti ga brine što ti, njegovi, kadrovi mogu prouzrokovati nesagledive štete.

Ali ovo nije sve. Imamo osnovane sumnje, na kojima radimo i još uvek proveravamo dokumentaciju koju smo dobili, da sa kupljenim diploma ima i određeni broj komunalnih policajaca.

Sve ovo nam jasno i nedvosmisleno govori da je Šabac potpuno posrnuo i to u svakom pogledu.

Zato je važno da 17. decembra izađete na izbore i glasate po savesti.

I da pokažete da imate MOĆ!

Ivan Kovačević

Exit mobile version