Pad aviona pod okriljem ljubavi

Predavanje u Narodnom muzeju Šabac kao deo ciklusa „Širimo znanje“

„Avijon je pao. Šabac je na nogama. Priča o jednom vazduhoplovcu“, naziv je predavanja održanog u Narodnom muzeju Šabac u utorak, kao deo ciklusa „Širimo znanje“ koji ta ustanova realizuje od marta. Pad aviona 1928. godine na privatnu kuću u današnjoj Ulici Vlade Jovanovića 5 izazvao je pravu pometnju i ogromno interesovanje Šapčana i meštana okolnih sela. Prema zvaničnim dokumentima, izazvan kvarom na komandama za visinu i pravac, najverovatnije u sebi krije intrigantnu ljubavnu priču. Etnolog i muzejski savetnik Aleksandra Jovanović govorila je o ovom događaju i njegovim akterima kroz priču o životu jednog vazduhoplovca Nikole Krstića, rođenog Majurca, koji je, zbog kavaljerskog gesta, ostao u sećanju građana Šapca.

Jedan od prvih letova

Krstićevi roditelji jedno vreme su živeli i radili u Šapcu, tačnije, do 1922. godine, kada se Nikola i opredelio za vojnički poziv, baš zbog teške materijalne situacije u kojoj se našla mnogočlana porodica, sa osmoro dece, koju je otac želeo da školuje.

-Najpre se opredelio za inženjeriju, međutim, vremenom, u njemu se javila želja za letenjem. U to vreme, avijatika je postala moderna i ušla u sve segmente popularne kulture. Odlučuje se da menja rod vojske, prelazi u vazduhoplovstvo i na početku svoje letačke karijere jedan od prvih zadataka bio je let Novi Sad- Beograd- Šabac- Bijeljina- Vukovar- Novi Sad. Međutim, taj put je za Nikolu pošao po zlu, jer se avion srušio iznad centra Šapca, na kuću krojača Mihaila Jevremovića, u današnjoj ulici Vlade Jovanovića 5. Prema zvaničnim izveštajima, otkazale su komande za visinu i pravac. Međutim, po nekim novinskim napisima, do nesreće je došlo zato što je Nikola želeo da baci cveće mladoj Šapčanki Mici Jovanović, budući da su između njih postojale simpatije- objasnila je Jovanovićeva i dodala da neki izvori tvrde da je svojim unucima potvrdio tu priču, da je pao zbog devojke, ali niko ne može sa sigurnošću danas to da tvrdi.

Pretpostavlja se da je u jednom izdanju „Šabačkog glasnika“, broju 38, koji, nažalost, nije sačuvan, ni u našoj, ni u Narodnoj  biblioteci u Beogradu, izašao članak u kome se kaže da je uzrok pada bio buket cveća koji je pilot bacio iz aviona. Nikola je kasnije izjavio da ga je ta novinska priča mogla skupo koštati.

Kobni pad za Oblaka

-Zvanični vojni izveštaj ne smatram verodostojnim, jer da su piloti rekli pravu istinu na sudu, morali bi snositi svu materijalnu odgovornost, odnosno štetu nastalu na avionu i kući, a već su bili kažnjeni da plate četvrtinu svoje plate da bi nadoknadili štetu koju su napravili i dobili zabranu letenja od godinu dana. Sva trojica su povređeni, budući da se radilo o tripleksu „brege 19“, koji u to vreme nije bio čest trosed. Najteže je bio povređen pilot Franc Oblak, koji je imao povredu levog kuka i žile na levom stopalu su mu bile iskidane, zatim povrede grudi i glave. Nikola Krstić je bio teže bio povređen, polomljena desna noga i zdrobljena desna natkolenica, a Ljubodrag Andrejević je bio najmanje povređen. U tom trenutku nije bilo ljudskih žrtava, ali je godinu dana posle bezuspešnog lečenja u beogradskoj bolnici Franc Oblak, nažalost, preminuo od posledica pada aviona u Šapcu- navela je etnološkinja.

Ljubavna priča Nikole i Mice, nije, nažalost, imala srećan epilog. Nikola se 1930. godine oženio Kraljevčankom koju je upoznao dok je bio na službi. Za to vreme, Mica je bila na odmoru u jednom slovenačkom odmaralištu, pročitala u novinama o veridbi i tom prilikom se onesvestila. Nije se nikada udala i jednom od Nikolinih rođaka je rekla da ga je jako volela.

Direktorka Narodnog muzeja Šabac Nela Tonković rekla je da se ciklus predavanja „Širimo znanje“ pokazao kao dobar potez, te da će se nastaviti i naredne godine.

-Projekat nastavljamo i 2020. godine, kao dobar način saopštavanja, ne samo onog čime se kustosi bave, već i raznih drugih tema koje bi mogle da zainteresuju publiku šabačkog muzeja. Istovremeno, želimo da pokušamo da približimo teme koje mogu istinski da nas upute u istoriju grada- istakla je Tonkovićeva.

Sa pričom o ljubavi Mice i Nikole šabačka publika imala je priliku da se ukratko upozna tokom manifestacije „Noć muzeja“, u okviru izložbe „Kako smo se voleli“.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version