Otvorena izložba „Pomen golgoti Srbije“ u galeriji „Vladislav Lalicki“

Prvi teatarski festival „Pozorišno proleće“ počeo je u ponedeljak u Šapcu. Prvom izvođenju predstave „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta u Beogradu, prethodilo je otvaranje izložbe akademskog slikara Dragana Martinovića „Pomen golgoti Srbije“ u galeriji „Vladislav Lalicki“. Izložbu je otvorio viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković, koji je rekao da se kompletno slikarstvo Dragana Martinovića raspliće iz tradicije.

-Ova izložba je posebna po tome što je Dragan Martinović odlučio da u ove četiri godine u kojima obeležavamo Veliki rat, verovatno najsjajniju tačku našeg identiteta u modernoj istoriji,  naslika sto slika i otvori sto izložbi. Mislim da na tom njegovom putu nema pravednijeg mesta od Šapca i Mačve, koji su najviše stradali u tom periodu. Martinović je uspeo da na jenom mestu prikaže golgotu i vaskrs srpskog naroda. Raduje što on na ovim slikama ipak budi nadu- rekao je Stanković.

Prema rečima umetnika, povodom sto godina od Velikog rata, žrtvama krvoprolića na simboličan način daruje sto slika za sto mesta stradanja.

D.D.

Exit mobile version