Otvorena izložba „Pečat- kruna dokumenta“

U galeriji Biblioteke šabačke

U galeriji Biblioteke šabačke u sredu je otvorena izložba „Pečat- kruna dokumenta“, realizovana u saradnji sa Međuopštinskim istorijskim arhivom u Šapcu, na kojoj je prikazan 91 pečat fotografisan sa originalnim dokumentima koji se čuvaju u Arhivu. Na taj način Biblioteka nastavlja uspešnu saradnju sa drugim ustanovama kulture u našem gradu.

-Zahvaljujem se rukovodstvu Međuopštinskog istorijskog arhiva koje je naš poziv da izložbu postavimo u našoj galeriji prepoznalo kao nameru da istrajemo kao čuvari kulturne baštine ovog grada, ali i Srbije u kojoj smo prepoznati kao respektabilna ustanova kulture- rekla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović obraćajući se prisutnima.

Direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva Davor Stanojević podsetio je da je izložba već bila postavljena u toj ustanovi u okviru manifestacije Noć muzeja 2016. godine i zahvalio na prilici da u Biblioteci šabačkoj prikažu Šapčanima deo svog bogatog fonda.

-Stekli smo utisak da izložba nije u dovoljnoj meri propraćena, a radi se o veoma bitnim dokumentima koji mogu biti zanimljivi za sugrađane i sve koje ta oblast interesuje. Stoga smo odlučili da je ponovimo i tako nastavimo dugogodišnju saradnju naše dve ustanove- naveo je Stanojević.

Autorka izložbe Gordana Filipović istakla je da sam naziv izložbe govori o značaju pečata kao dokaza autentičnosti i verodostojnosti dokumenta.

-Izložba dobija na aktuelnosti ako imamo u vidu da od 1. oktobra po novom Zakonu o privrednim subjektima više nije neophodan, tako da prethodnu rečenicu sada već možemo da izgovorimo u prošlom vremenu. Podeljena je u tri celine: prva obuhvata pečate vladara i znamenitih ličnosti Srbije koja su radile ili rođene u podrinskom okrugu, u drugoj su predstavljeni najstariji državni organi, organizacije i ustanove i treća je posvećena crkvama, manastirima i sveštenstvu- objasnila je Filipovićeva.

Ona je napomenula da je najstariji izložen pečat iz 1749. godine Slobodne varoši Rume i, drugi, veoma značajan, na kome je utisnuta 1751. godina, Privilegovani krunski distrikt Tisafeldvar Bačko Gradište, identifikovan uz pomoć Istorijskog arhiva u Senti.

Izložba predstavlja pokušaj razotkrivanja sadržaja dokumenata na nov način, kao i mogućnost da se putem kratkih biografija upoznaju vladari i znamenite ličnosti koje su ostavile veliki trag u istoriji Srbije, a čija se dokumenta čuvaju u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu. U galeriji Biblioteke šabačke biće otvorena do 7. novembra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version