Otvorena 28. Izložba crteža u Galeriji Kulturnog centra


Prikazan 41 rad 39 autora svih generacija

U Galeriji Kulturnog centra u ponedeljak je otvorena 28. Izložba crteža. Postavka obuhvata 41 crtež 39 autora svih generacija, različitih pristupa, od krokija prema predlošcima iz prirode, do konceptualnih radova. Žiri u sastavu: Ljiljana Šunjevarić, profesorka na ALU u (Prištini) Kosovskoj Mitrovici, Bojan Novaković, docent na AU u Novom Sadu i Ljubica Jelisavac, istoričarka umetnosti iz Beograda napravio je selekciju od 98 radova 82 prijavljena autora, a nagradu su podelili akademski umetnici Nebojša Milošević i Aleksandar Mladenović Leka iz Beograda.

Pohvalu je dobio Dragiša Marinković iz Šapca, dok se Silvija Konjević iz Beograda našla u užem izboru za nagradu. Jelisavac je naglasila da su posebno osveženje radovi- Petra Gajića iz Šapca, Aleksandra Spasića iz Vlasotinca i Ivane Dragutinović Sokolovski. Prikazani su raznoliki formati, izvedeni mnogim sredstvima na podlogama u rasponu od papira do pergamenta.

-Veoma sam zadovoljna ovogodišnjom selekcijom, opravdala je naše i poverenje svih umetnika. Prošle godine smo zbog epidemiološke situacije izostavili samo izložbu ikona, a ove godine smo započeli normalno s radom. Mislim da 28 godina postojanja jedne izložbe pokazuje koliko je ona ozbiljna i koliko ima interesovanja za nju. Crtež je najstarija likovna disciplina i ovom izložbom svake godine pokazujemo da se iz crteža može izaći, može se u njega vratiti, ili na klasičan ili na moderan način. Sve ove tematske izložbe pokazuju kako ljudi razmišljaju na različite načine. Ove godine je bilo jako teško napraviti odabir, jer je bio veliki broj radova. Žiri je odlučio da nagradu ravnopravno podele dvojica autora. Aleksandar Mladenović je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, a Nebojša profesor na Akademiji u Kosovskoj Mitrovici. To su dva potpuno različita pristupa i pokazali su kako crtež može da izgleda na dva dijametralno suprotna načina- istakla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

Mladenović je naveo da je za umetnika izuzetno velika čast da izlaže u jednoj kulturnoj sredini kao što je Šabac. Njegov crtež, prema rečima žirija, „ima grafički karakter, a polazište su muzika i fotografija“.

-Čestitam Kulturnom centru i Narodnom muzeju Šabac na svim naporima i uspesima da u nekim vremenima koja su za kulturu i umetnost škakljiva opstaju i izdržavaju. Prijatno sam iznenađen kvalitetom izložbe i izloženih radova i velika mi je čast što sam dobio nagradu koju delim sa dragim kolegom. Pre nekoliko godina sam imao izložbu „Pank portreti dinastije Obrenović“. Nagrada puno znači zato što uključuje i samostalnu izložbu, tako da se radujem što sledeće godine ponovo izlažem u Šapcu i pozivam sve Šapčane da dođu i pogledaju i tu izložbu- rekao je Mladenović.

Miloševićev rad, kako je žiri napomenuo, „uključuje simboliku tipografskog znaka u kontrapostu svedenom motivu, datom delikatnim crtežom“. On je naveo da je ovogodišnja selekcija crteža izvanredna.

-To je inače praksa u ovoj galeriji i srećan sam zato što sam i sam prisutan ovde, ali to meni nije ništa strano. Naprotiv, osećam ovaj prostor kao nešto vrlo blisko, a naravno da mi je posebno zadovoljstvo što delim nagradu sa mojim uvaženim kolegom čiji rad jako volim- poručio je Milošević.

Sugrađani izložbu mogu pogledati do 30. juna u Galeriji Kulturnog centra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version