Otvorena 15. Pozorišna revija

Premijerom predstave „Šumadija“

Nova sezona u Šabačkom pozorištu počela je u subotu, premijerom predstave „Šumadija“ u režiji Maje Pelević. Pred šabačkom publikom našla se tradicionalna revija, ovoga puta sastavljena od četiri predstave rađene po tekstovima savremenih domaćih pisaca, a pod okriljem slogana „Sloboda i odgovornost“.

Deceniju i po dodeljuje se nagrada „Boris Kovač“, za izuzetan doprinos radu te ustanove kulture, a ovogodišnja je otišla u ruke Slobodana Petranovića Šarca, koji je gotovo tri i po decenije član šabačkog ansambla. Umetničko veće u sastavu: Ljubiša Barović, Vladimir Milojević i Aneta Tomašević, obrazložilo je odluku rečima:

„Nema onoga ko je gledao naše „Rubište“, a da iz sale nije izašao sa gorkim ukusom u ustima, knedlom u grlu i velikom simpatijom prema jednom od najtragičnijih likova u drami- Paradajzu. Naš Šarac je izuzetno toplo, uverljivo, jednostavno i dirljivo dočarao lik sa margine, žrtvu nesporazuma, čoveka koji odbija da odraste i živi u surovom svetu. Za taj sjajan glumački rad već je osvojio nagradu na Festivalu „Joakim Vujić“, ali ovu nagradu osvaja za niz ostalih, dobro upamćenih i pohvaljenih uloga tokom proteklih godina. Od Kumića Mite u „Mrešćenju šarana“, pa do nekoliko uloga u najnovijoj predstavi „Ana Frank“, Šarac je uvek pokazivao i dokazivao da nema velikih i malih uloga, da su sve podjednako vredne ako im se srcem pristupa“.

-Ova nagrada mi je izuzetno značajna zato što dolazi od kolega i celokupnog kolektiva u kome radim već 32 godine. To nije nikakva floskula, ovo mi je zaista najznačajnija nagrada u životu- istakao je Petranović.

Uručujući mu priznanje, Hanibal Kovač, sin čuvenog jugoslovenskog glumca po kome ono nosi ime, podvukao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što se tradicija nastavlja.

-Veliko mi je zadovoljstvo što ove godine nagrada pripada mom dugogodišnjem prijatelju Šarcu. Svi smo ponosni i srećni što Boris Kovač na neki način i dalje živi u Šabačkom pozorištu- naglasio je Kovač.

Revija je u znaku nove i srednje generacije, a akcenat je stavljen na savremen domaći tekst, objasnila je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac.

-Teme ove revije i sezone pred nama su sloboda i odgovornost i međusobna veza ta dva pojma. Obično mislimo da smo slobodni ako nikome ne odgovaramo, ali paradoks je u tome da samo dok imamo odgovornost možemo da zadržimo i svoju slobodu. Neslobodan čovek nema nikakvu vrstu odgovornosti ili je od nje oslobođen- rekla je Bogavac.

Otvarajući reviju, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica govorio je upravo o tim pojmovima i njihovom značaju.

-Sloboda i odgovornost sigurno imaju vodeće mesto. Sloboda bez odgovornosti je vrlo često anarhija i nihilizam, a odgovornost bez slobode je podaništvo, poslušnost, pokoravanje. Pozorište kao institucija građanskog društva danas nema onaj položaj koji je imalo, istorijski gledano, tada kada je građansko pozorište nastajalo. Mislim da Bogavac na ovaj način u Šabačkom pozorištu može da proba da tu funkciju u društvu povrati i da pozorište zaista bude mesto gde će se artikulisati neke od bazičnih vrednosti na kojima zajednica treba da se zasniva- smatra Medenica.

Do kraja revije, izvedene su predstave: Triptih o radnicima“ u režiji Juga Đorđevića, Gradskog pozorišta Čačak i „Ali grad me štitio“ Narodnog pozorišta Užice, kao i „Ana Frank“, koja je svoju premijeru imala u predsezoni. Revija je zatvorena u sredu, koncertom Dragoljuba Đuričića „Ritam slobode“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version